У Збаражі курсанти відтворили бій під Крутами, фото

20:42, 28.01.2022
У Збаражі курсанти відтворили бій під Крутами, фото

Театралізований бій у виконанні курсантів у Збаражі. (facebook.com/Ternopil.military.college)

Курсанти Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою відтворили бій у театралізованому дійстві «Пам’яті Героїв Крут» у місті  Збараж Тернопільської області у п’ятницю.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє прес-служба Тернопільського професійного коледжу.

 

Театралізований бій у виконанні курсантів відбувався під звуки вибухів та куль, виконання сучасного аранжування національно-патріотичних пісень гурту «Стан Свідомості та ще понад пів сотні дійових осіб.

 

Так, у центрі Збаража відтворювали події, які відбувались 104 роки тому, біля залізничної станції Крути.

 

 

Зазначається, що захід, який об’єднав сотні громадян розпочали з виконання Державного Гімну України, продовжили хвилиною мовчання вшановуючи Героїв Крут та борців за волю України, які віддали своє життя у різні роки.

 

Керівництво військового коледжу та очільники області, Збаража, поклали квіти до Стелли Героїв Небесної Сотні - сучасним Героям Крут.

 

 

«Події, що відбувалися 29 січня 1918 року належать до переламних епізодів нашого минулого. 104 роки тому 300 юнаків показали приклад мужності, відданості та незборимості духу. Найстаршому з них було 21, молодшим від 14 до 16 років. Справа, за яку вони полягли є священною, а бій під залізничною станцією Крути можна віднести до однієї з найбільш трагічних сторінок української історії.

 

Герої не вмирають. Вони живуть у пам’яті та справах наступних поколінь. Ми пам’ятаємо їх подвиг і готові захищати нашу Батьківщину до останньої краплі крові», - наголосив Начальник Тернопільського професійного коледжу полковник Вадим Ластовицький.

 

 

Не менш емоційно для усіх курсанти зачитали у мікрофон віршовані рядки пам’яті Героїв Крут, а ансамбль курсанток мажореток «Ледіс» виконав барабанний дріб.

 

Ще юнаки, ще майже діти,
А навкруги і смерть, і кров.
На порох стерти, перебити! –
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішитесь, кати:
Коли стають до зброї діти,
Народ цей – не перемогти.
                     ***
Між горами в лісі сумують смереки,
Шумлять молоді ясени,
В окопах глибоких, в могилах високих
Лежать України сини.
Несіть їм, дівчата, і сльози, і квіти,
Нарвіть, юнаки, сон-трави,
Вони теж хотіли кохати і жити
Були молодими, як ви. 

 

Народний аматорський чоловічий хор «Братство ОУН – УПА» імені Клима Савури заспівав акапельно патріотичні пісні.

 

 

Важливо, підкреслили ведучі, що історія наша повторюється та сьогодні ми маємо ситуацію, коли ворог із північного сходу намагається загарбати Україну, а нам знову допомагають сусіди із заходу.

 

Наші герої, як майже століття тому гинуть сьогодні, заради вільного життя наших нащадків. І нехай їхня смерть буде не марною, а прикладом, як треба любити свою Батьківщину. 

 

 

Нагадаємо, 29 січня в Україні вшановують пам’ять Героїв Крут.

 

Як повідомляла «УМ», рік тому Львівські військові ліцеїсти записали професійний музичний кліп "У полі під Крутами", який присвятили річниці історичного бою під станцією Крути на Чернігівщині.