Проєкт Шлях/Yol: кавова культура кримських татар, відео

22:55, 10.01.2022
Проєкт Шлях/Yol: кавова культура кримських татар, відео

Організатори знайомлять українців із культурою кримських татар під час відкриття в регіонах виставок "Крим мандрує". (facebook.com/shlyah.yol)

Український інститут національної пам'яті долучився до поширення відеолекцій мультидисциплінарного проєкту Шлях/Yol.

 

Йдеться про проєкт, який присвячено кримськотатарській історії та культурі. Його було презентовано навесні 2021 року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє УІНП в понеділок, 10 січня.

 

Перша лекція присвячена кавовій культурі кримських татар.  Співзасновник ресторанів кримськотатарської кухні “Софра” та партнер проєкту «Шлях/Yol» Асан Буджуров не лише розказує про всі тонкощі культури приготування кави кримськими татарами, але й пропонує увазі онлайн-майстер клас з приготування кави на піску.

 

«Шлях/Yol» - це  мультидисциплінарний проєкт про історію і культуру кримських татар, нерозривність історико-культурних зв’язків материкової України й півострова Крим.

 

Реалізується ГО «Ель Чєбєр» за підтримки Українського культурного фонду, Українського інституту і Кримського дому.

 

Відеолекторій проєкту створений за партнерства Музеєм Івана Гончара.

 

До речі, виставка про культуру Криму продовжує знайомити з історією та культурою кримських татар у Кримському домі (м. Київ, вул. Омеляновича-Павленка, 9) і триватиме до 5 листопада 2022 року. Вхід вільний.

 

«На вас чекають 6 тематичних залів, близько 200 експонатів та насичена культурна програма», - повідомляють організатори проєкту.

 

 

Проєкт простежує ШЛЯХ кримськотатарського народу — його багатовікову історію державності, традицій, освіти, релігії, обрядів, побуту, мови, фольклору і мистецтва.

 

Експозиція будуватиметься з використанням сучасних світових виставкових форматів і технологій. Тут зібрано всю палітру народних промислів: вишивку, ткацтво, костюми, різьбу по дереву (меблі), кераміку, чеканку, ковальство та ювелірне мистецтво.

 

«Цей проєкт поглибить знання відвідувачів про кримськотатарську культуру і розповість про:

- кримських татар як корінний народ України, а їх культурне надбання та духовну і матеріальну спадщини – як невід’ємні частини загальноукраїнської;

- відкриє «шлях» до актуалізації потреби у пізнанні неміфизованої української, зокрема кримськотатарської, історії та особистісному сприйнятті глядачами культури Криму як своєї, близької, рідної», - повідомляється на сторінці «Шлях/Yol - проєкт про культуру Криму» у Facebook.

 

 

Як повідомляла "УМ", Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) внесла традиційний кримськотатарський орнамент "орьнек" до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.