Заповідник «Гетьманська столиця» у Батурині розвивається завдяки благодійникам

16:22, 18.12.2021
Заповідник «Гетьманська столиця» у Батурині розвивається завдяки благодійникам

Меценати профінансували реконструкцію образів історичних героїв, які "ожили" у нових екскурсіях заповідника. (baturin-capital.gov.ua)

Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» в місті Батурин  на Чернігівщині інформує, що завдяки благодійним проєктам поповнив експозиції старовинними іконами, книгами, копією вбрання гетьмана Кирила Розумовського та зміг реставрувати низку об’єктів і експонатів цього року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляється на сайті заповідника.

 

«Конотопська благодійна організація "Світанок", почесним президентом якої є Євген Сур, придбала для експозицій заповідника низку унікальних предметів: ікони ХVII та ХІХ ст., віяло ХVIIІ ст., книги ХVIIІ-ХІХ ст. та багато інших, профінансувала виготовлення копій предметів із зібрань музеїв України та світу, як-то каптан та камзол гетьмана Кирила Розумовського та інші», - повідомляють у «Гетьманській столиці».

 

І додають, що нові експонати вже зараз зайняли своє достойне місце у експозиціях і виставках заповідника.

 

Також зазначається, що організація "Світанок" спільно з президентом Українського національного музею в Чикаго (США) Лідією Ткачук профінансували реконструкцію образів історичних героїв, які "ожили" у нових театралізованих та імерсивних екскурсіях заповідника.

 

Тепер у його музеях відвідувачі можуть познайомитися з історичними персоналіями – Мотрею Кочубей та господинею Козацького двору. В заповіднику наголошують, що ці екскурсії стали справжнім трендом нинішнього туристичного сезону і їхня популярність зростає.

 

Також організація «Світанок» продовжила традицію фінансової підтримки дитячих проектів «Гетьманської столиці» – конкурсу «Розум-фест» та Обласного музичного фестивалю-конкурсу імені Андрія Розумовського, а також долучилася до проведення культурно-мистецького заходу «Мазепа. Шлях до Батурина».

 

Допомагали розвиватися установі й інші меценати. Зокрема, Олександр Кочубей профінансував реставрацію унікального експоната – барельєфа Петра Аркадійовича Кочубея. Вона ще триває, а проводять роботи фахівці Національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

 

Меценатським внеском місцевого підприємства – ТОВ «Агрі-Сейм» стали кошти на оновлення експозиції Будинку генерального судді Василя Кочубея. Зараз ведеться робота над її проєктом.

 

Національний історико-культурний заповідник "Гетьманська столиця" був створений 1993 року на базі комплексу пам'яток історії, культури та природи, пов’язаних з історією українського козацтва доби Гетьманщини.

 

Розташований у місті Батурині Ніжинського району Чернігівської області. У складі заповідника – 39 пам'яток культурної спадщини (серед яких 5 – національного значення), ще 14 об'єктів занесені до переліку щойно виявлених.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роздуми з нагоди 313-х роковин Батуринської трагедії