Монумент отаманці Марусі - Олександрі Соколовській відкрили у Коростишеві, фото

14:08, 14.11.2021
Монумент отаманці Марусі - Олександрі Соколовській відкрили у Коростишеві, фото

Пам’ятник славній Отаманці Марусі - Олександрі Соколовській у Коростишеві. (Фото: facebook.com/В'ячеслав Кириленко/Олександр Алфьоров і Суспільне)

Пам’ятник українським героям Визвольної війни 1918-1921 рр.: отаманці Марусі (Олександрі Соколовській), її батькові та трьом братам-отаманам відкрили у місті Коростишів на Житомирщині у суботу, 13 листопада.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це поінформував на своїй сторінці у Facebook колишній віце-прем’єр та ексміністр культури України В’ячеслав Кириленко.

 

Учасниками церемонії відкриття пам'ятника стали не лише жителі Житомирщини, а й гості з Києва, Вінниці, Рівного. Була присутня і двоюрідна онука Соколовських – Ліза Соколовська.

 

"Пам’ятник славній Отаманці Марусі - Олександрі Соколовській - відкрито у Коростишеві. Її сміливість та подвиги у ім’я України так добре для усіх нас описав Василь Шкляр у романі «Маруся». Пан Василь і сьогодні на відкритті виступив із натхненним словом про неї. Вклонився пам’яті славної Марусі і я", - написав пан Кириленко. 

 

 

Коростишівський міський голова Іван Кохан розповів, що автором пам'ятника є заслужений художник України, скульптор Віталій Рожик.

 

"Віталій Рожик безкоштовно виготовив пам'ятник родині Соколовських. Монумент складається зі стели та інформаційної таблички. А ініціаторами встановлення пам'ятника виступили історики-краєзнавці та письменники, з-поміж яких – Володимир Гонський та Василь Шкляр.

 

Добре, що історична справедливість відновлюється, правдиві історичні факти відкриваються", - розповів про подію у коментарі «Суспільному» мер Кохан.

 

                                     Василь Шкляр написав про 16-річну отаманку роман "Маруся". 

 

За його словами, після відкриття монументу у Коростишеві, учасники заходу вирушили до рідного села Соколовських - Горбулева на Черняхівщину, де вшанували пам'ять отамана Олекси Соколовського на місці його поховання біля тамтешньої церкви.

 

 

Зауважимо, що у грудні виповнюється 120 років від дня народження Олександри Соколовської, яка навіки лишилася 16-річною юнкою.

 

"Перед моїми очима й по сьогодні стоїть постать стрункої, невеличкої зростом дівчини, що була одягнута по-мужеськи. Їздила верхи як найкращий козак. Добре володіла рушницею, як і її брати, була відважного десятка і серед повстанців користувалася авторитетом", − писав Микола Фещенко-Чопівський, хорунжий армії УНР, про 16-річну Олександру Соколовську, отаманку Марусю.

 

Саша Соколовська після смерті своїх братів перейняла провід над повстанцями. Отаманка Маруся очолила загін із 1000 козаків – 300 кінних і 700 піших вояків.

 

Про бойовий шлях Марусі відомо не так багато: в серпні 1919 року вона співдіяла з частинами Української Галицької Армії, що наступали на Київ.

 

Як повідомляла «Україна молода», нещодавно у Новоград-Волинському висадили яблуні та встановили меморіальні таблиці на честь полеглих захисниць України.