У Новоград-Волинському висадили яблуні на честь полеглих захисниць України, фото

21:45, 23.10.2021
У Новоград-Волинському висадили яблуні на честь полеглих захисниць України, фото

На кожній з меморіальних таблиць є надписи « Мамо не плач, я розквітну весною...», які є гаслом кожної з Алей, які висаджують по Україні. (facebook.com/UkrainianWomenVeteranMovement)

Алею пам’яті в честь жінок, які загинули у російсько-українській війні висадили у місті Новоград-Волинський на Житомирщині цими днями.

 

Всього було висаджено 20 декоративних яблунь, кожну з яких присвятили загиблій військовій.

 

Як повідомляє Україна молода, ініціатором Всеукраїнського проєкту створення Алеї пам’яті є «Жіночий ветеранський рух», який написав про подію на своїй сторінці у соціальній мережі.

 

У відповідях на питання журналістів учасниці руху зазначають, що вони хотіли б відходити від радянщини, величезних гігантських монументів, які просто стоять.

 

Вони вважають, що якщо ти хочеш увічнити чиюсь пам’ять — посади дерево. Воно щороку розквітатиме, радуватиме око. Тому й вирішили саджати дерева, бо, дівчата, які загинули і вже не зможуть розквітнути навесні.

 

Замість них розквітатимуть саме ці дерева.

 

 

На кожній з меморіальних таблиць є надписи « Мамо не плач, я розквітну весною...», які є гаслом кожної з Алей, які висаджують по Україні.

 

Одна з таблиць присвячена військовій медикині Сабіні Галицькій, яка навчалася в Новоград-Волинському медичному фаховому коледжі.

 

Підрозділ, у складі якого Сабіна була старшою медичною сестрою, 20 лютого 2018 року їхав на заміну особового складу на спостережному посту в районі с. Катеринівка Попаснянського району Луганської області.

 

Під час переміщення БРДМ внаслідок прямого попадання ПТКР дівчина загинула. Посмертно вона була нагороджена орденом «За мужність» ІІІ ступеня та відзнакою Міністерства оборони України «Знак пошани».

 

 

Ветеранки діляться, що плануючи й реалізовуючи ідею вшанування пам'яті полеглих посестер, проживають щоразу ніби зустрічі з ними. Війна щороку забирає життя хоробрих чоловіків і жінок.

 

Алею висадили біля Меморіалу загиблим учасникам АТО у Новоград-Волинському. Серед загиблих жінок були – кулеметниці, розвідниці, військові медикині та волонтерки.

 

 

Як повідомляла "УМ", рік тому рівно 16 яблунь висадили у Житомирі у память про жінок, які загинули під час війни з російськими окупантами.