Україні не тридцять років, а понад тисячу – Віктор Ющенко

14:11, 19.08.2021
Україні не тридцять років, а понад тисячу – Віктор Ющенко

Віктор Ющенко вважає найбільшим успіхом національне усвідомлення.

Третій президент України Віктор Ющенко наголошує, що Україні не тридцять років і «навіть не сто, двісті чи п'ятсот, бо ми вже давно минули тисячолітній рубіж».

 

Про це Віктор Ющенко сказав з нагоди ювілейного 30-річчя Незалежності у ексклюзивному інтерв’ю газеті «Україна молода».

 

«Коли ми говоримо про ювілеї, то насамперед маємо зрозуміти: насправді Україні аж ніяк не тридцять років. І навіть не сто, двісті чи п'ятсот — ми вже давно минули тисячолітній рубіж. І це, якщо відверто, ще дуже скромна цифра, адже насправді ми дуже древня країна Європи. Так, у певні історичні періоди ми то були на політичній мапі світу, то ставали чиєюсь колонією — а це, звісно, серйозно підточувало національні амбіції і національні ресурси», - акцентував Віктор Андрійович.

 

Водночас, підбиваючи підсумки зробленого за часи Незалежності, Ющенко вважає найбільшим успіхом національне усвідомлення.

 

«Так, у 1991 році ми допускали, що наше життя в тюрмі народів триватиме ще довго. Сьогодні ми стали іншими — в жодному разі не хочемо повернутися в 90-ті роки, в черги за цукром, у магазини з талонами і дефіцитом. Ми вже по-іншому дихаємо, по-іншому одягаємося, сірий колір дедалi швидше зникає з нашого життя.

           

І коли 80 вiдсоткiв наших співвітчизників нині позиціонує себе патріотами України, то я як фінансист хочу сказати: «Це наш головний внутрішній валовий продукт». Адже патріот несе відповідальність — за націю, за державу, за родину. Він уже не наймит, не приймак, який прийшов відпрацювати «до осені», а потім ситуація у країні його вже не цікавить. Він — повноцінний учасник і творець процесів державотворення», - наголосив третій президент України.

 

На його думку, від влади в державі залежить багато, але «головне — це мати відповідальне суспільство».

 

«Якщо в державі щось не виходить, давайте проаналізуємо: а ми насправді маємо те «доросле» суспільство, яке може чітко формулювати свої завдання обраній владі і бути відповідальним у контролі за їх виконанням? Адже якщо суспільство не навчиться нести відповідальність за свій вибір, усім нам буде непросто. Йдеться, звісно, не про персоналії в політиці, а про наш політичний курс», - сказав пан Ющенко.

 

І додав: «Багато завдань, які в державі не вдалося виконати, пояснюють проблемами в діяльності влади. Так, ніде в Європі парламент так довго не залишався комуністичним, як у нашій країні. Але ж ми самі обирали цей парламент!».

 

Він вважає, що сьогодні важливо, щоб «ми і надалі продовжили політику дорослішання нації».

 

«Адекватна, симетрична, розвинена нація, націлена на зворотній діалог, — це те головне завдання, яке стоїть перед нами на тридцятому році Незалежності. Персоніфікація відповідальності на владі — це дорога некомпетентних людей. Якщо ж ми сформували суспільний запит, то давайте будемо нести за нього відповідальність», - констатує Віктор Андрійович.

 

Як повідомляла «УМ», Віктор Ющенко вважає історію колосальним джерелом національної єдності.