Конституція і булава Пилипа Орлика: до Софійського собору на виставку завітали перші відвідувачі, фото

12:21, 17.08.2021
Конституція і булава Пилипа Орлика: до Софійського собору на виставку завітали перші відвідувачі, фото

Перші відвідувачі виставки "Раритети Української Козацької держави – Гетьманщини ΧVII–XVIII ст.". (Фото Національного заповідника "Софія Київська")

Перші відвідувачі вже завітали на виставку "Раритети Української Козацької держави – Гетьманщини ΧVII–XVIII  ст." до Софійського собору, яка відкрилася для всіх бажаючих у вівторок, 17 серпня.

 

Головними експонатами виставки є раритети з архівних та музейних закладів Швеції -  оригінал латиномовної Конституції та Булава гетьмана Пилипа Орлика.

 

Як повідомляє Україна молода, виставка мала відкритися у понеділок, втім, організатори змістили відкриття на одну добу, оскільки 16 серпня організували офіційне відкриття за участі урядовців, дипломатів і журналістів.

 

 

«Запрошуємо всіх бажаючих на власні очі побачити експонати виставки «Раритети Української Козацької держави – Гетьманщини ΧVII–XVIII  ст. до 30-річчя Незалежності України», - повідомляє Національний заповідник «Софія Київська» у соцмережах у вівторок.

 

Музейники також оприлюднили світлини з першими відвідувачами виставки і нагадали, що виставка триватиме від сьогодні, 17 серпня, і до 14 листопада.

 

 

Виставка покликана висвітлити окремі моменти життя нашої держави на межі XVII–XVIII ст. – часів славетних українських гетьманів Івана Мазепи (1687–1709) та Пилипа Орлика (1710–1742).

 

Поглядам відвідувачів представлені вісім оригінальних пам’яток козацької доби, розміщених у стінах Софійського собору – визначної пам’ятки архітектури та монументального мистецтва Руси-України, відродженням якої опікувався гетьман Іван Мазепа.

 

 

Експонатами виставки стали, зокрема, раритети зі Швеції – гетьманська булава з Кабінету раритетів єпархіальної бібліотеки міста Лінчопін та латиномовний примірник «Пактів та Конституцій Війська Запорозького…» 1710 р. з Державного архіву Швеції у Стокгольмі.

 

З українських архівних та музейних зібрань представлено – п’ять універсалів 1687–1702 років, виданих у Батурині гетьманом Іваном Мазепою з Інституту рукопису Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського в м. Києві, а також Клейнод гетьмана Івана Мазепи – Знак гідності Голови Української Держави з ДП «Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал» у м. Києві.

 

 

Генеральна директорка Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська наголосила напередодні, що місце виставки обрано не випадково. Саме у Софії Київській народжувалася Українська держава, саме тут Володимир Хреститель з Ярославом Мудрим споруджували Софійський собор.

 

«Цікавий факт: з Пилипом Орликом пов’язана сама Софія. Тому що тут він працював писарем у канцелярії митрополита», – акцентувала гендиректорка.

 

Тоді як міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зазначив, що той факт, що ця виставка відбувається в Софії, говорить про те, що «цій країні не 30 років, цій країні багато століть».

 

«Цей проєкт є прикладом надзвичайно цікавої міжнародної колаборації для того, щоби ми могли побачити, в першу чергу, Конституцію, в якій дуже багато символів. Тому що в ній говориться про кордони України, включно з Кримським ханством. І про те, що це окрема країна, відділена від Московії. І в дні святкування нашої 30-ої річниці дуже символічно, що люди впродовж трьох місяців зможуть побувати в Софії, щоб побачити це», - підкреслив Ткаченко.

 

 

На виставці застосовано новітні технології: відсканувавши QR-код, можна заглибитися в історію кожного експоната.

 

Як повідомляла «УМ», оригінал Конституції Пилипа Орлика вперше привезли в Україну у серпні з нагоди святкування 30-річчя Незалежності. Ініціатива належить президенту Зеленському.