Пам'ятник прем'єр-міністру УНР Пилипу Пилипчуку відкриють у Холмі

11:30, 13.08.2021
Пам'ятник прем'єр-міністру УНР Пилипу Пилипчуку відкриють у Холмі

Могила Пилипа Пилипчука на Холмській горі. (Фото Генерального консульства України в Любліні)

Оновлений пам'ятник прем'єр-міністру УНР в екзилі Пилипу Пилипчуку урочисто відкриють у польському місті Холм з нагоди відзначення 30-річчя Незалежності України 30 серпня.

 

Пам’ять достойника традиційно вшановують у Холмі саме в цей день, адже саме 30 серпня 1940 пан Пилипчук помер у цьому місті.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Посольство України в Польщі.

 

Зокрема, дана видатна подія організовується Почесним Консульством України в Холмі, за сприяння Генерального консульства України в Любліні, Українського Товариства на чолі з Г. Купріяновичем.

 

Повідомляється, що реставрування могили Пилипчука відбулося завдяки фінансовим внескам Посольства України у Польщі, Фундації «Партнерство і співпраця», Почесного консульства України в Холмі, польських партнерів, української громади тощо.

 

«Запрошуємо громаду, медіа відвідати захід коло пам'ятника на православному кладовищі в Холмі, де проводитиметься вшанувальна церемонія, зокрема, презентація постаті П. Пилипчука та його внеску у державотворення України у важкі часи 1921-1922 років, пам'ятна панахида, покладання квітів, виступи офіційних гостей з польського й українського боку. Вважаємо надзвичайно важливим вшановувати пам'ять видатних українців, які присвятили життя утвердженню Незалежності України», – йдеться в повідомленні.

 

 

Пилип Каленикович Пилипчук народився 14 листопада 1889 у Ружині Київської губернії, помер 30 серпня 1940 у Холмі. Український державний діяч, прем'єр уряду УНР на еміграції (1921–1922) та професор таємної Української Політехніки у Львові, український громадсько-політичний і державний діяч.

 

Як повідомляла "УМ", в минулому році міська рада Гданська ухвалила рішення змінити назву одного зі скверів міста: йому присвоїли ім'я генерала армії УНР Марка Безручка.