Волинська трагедія: Дуда закликає будувати добрі стосунки з Україною

15:12, 11.07.2021
Волинська трагедія: Дуда закликає будувати  добрі стосунки  з Україною

Президент Польщі Анджей Дуда з нагоди річниці Волинської трагедії закликав будувати добрі стосунки з українцями

Президент Польщі Анджей Дуда у посланні з нагоди річниці Волинської трагедії закликав будувати добрі стосунки з українцями «на основі правди та сучасних прагнень».

 

Як інформує УМ, про це повідомляє урядовий сайт  польського президента.

 

11 липня у Польщі на державному рівні вшановують пам’ять жертв Волинської трагедії 1942-1943 років.

 

У Польщі цей день називають «Національним днем пам'яті жертв геноциду, скоєного українськими націоналістами».

 

В  Україні не згодні із таким трактування подій того часу.

 

У своїй заяві Дуда сказав, що нині Польща пам’ятає все, що відбулося із «загиблими дочками і синами», щоб вчитися з історії на майбутнє. 

 

«Пам'ять про страждання та смерть наших співвітчизників також зобов'язує  нас будувати добрі стосунки з українською нацією та державою - на основі правди, спільного досвіду та сучасних прагнень. Я переконаний, що, діючи таким чином, ми виконаємо волю наших мучеників, які загинули лише тому, що були поляками», - сказав польський президент.

 

Він заявив, що злочини Волинської трагедії були спрямовані проти поляків, а їх метою були «етнічні чистки на південно-східних територіях Другої Польської Республіки: Волині, Поділля та Малопольщі аж до лінії Сяну».

 

«Ми вшановуємо пам’ять наших предків, родичів, сусідів, яких десятки тисяч загинуло, і понад чверть мільйона було змушено рятувати життя втечею, назавжди залишивши рідні села та міста», - зазначив  польський президент.

 

Польща відзначає державний день пам’яті жертв Волинської трагедії з 2017 року.

 

Зауважимо, що днями голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович нагадав з нагоди чергової річниці Волинської трагедії, що ще в 2000-х роках лідери України та Польщі пристали на формулу примирення «просимо пробачення та самі пробачаємо».

 

На його думку, це не поставило крапку в політичних та емоційних дискусіях про цю трагедію. Але пан Дробович переконаний, що цій формулі «просимо пробачення і самі пробачаємо» - немає іншої здорової альтернативи.

 

«У роки Другої світової війни на польсько-українському прикордонні десятки тисяч поляків та українців стали жертвами міжетнічних конфліктів – злочинів підпільних військових формувань та цивільних осіб обох націй. Про кількість жертв досі дискутують історики. А для обох суспільств ці історичні події залишаються травматичними, болісними й до кінця не пережитими», - констатує голова УІНП.

 

І додав, що наприкінці червня Український інститут національної пам’яті отримав Послання 21 польської родини до сусідів-українців. У Посланні польські родини висловлюють жаль та просять прощення за принципом «просимо пробачення та самі пробачаємо» за помилки їхніх польських предків у відношенні до українців.