Хотинська битва: з нагоди 400-річчя проведуть фестиваль

14:31, 03.07.2021
Хотинська битва: з нагоди 400-річчя проведуть фестиваль

Під час фестивалю відтворять тогочасні бої під Хотином за участі гостей із Литви, Польщі, Румунії, Молдови та Туреччини.

Триденний фестиваль з нагоди відзначення 400-річчя Хотинської битви проведуть у Чернівецькій області восени 2021 року.

 

Під час фестивалю відтворять тогочасні бої за участі гостей із Литви, Польщі, Румунії, Молдови та Туреччини.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Чернівецька обласна державна адміністрація.

 

"Відтворення боїв, вогняне шоу, пісочна анімація та різноманітні фотозони – так відзначатимуть 400-річчя Хотинської битви. Із цієї нагоди восени проведуть триденний фестиваль. На нього запросили гостей із 5 країн – Литви, Польщі, Румунії, Молдови та Туреччини", – йдеться у повідомленні.

 

Наразі організаційний комітет працює над створенням загальної концепції заходу.

 

"Святкування передбачає реконструкцію історичних подій. Так, у державному історико-архітектурному заповіднику "Хотинська фортеця" відтворять битви, які відбувалися у 1621 році", – додали в ОДА.

 

Цікаво, що фестиваль проходитиме на декількох локаціях, зокрема, реконструктори пройдуть середмістям факельною ходою. Завершену концепцію святкування презентують наприкінці липня.

 

Зауважимо, що в межах програми президента "Велика реставрація" на території Хотинської фортеці цьогоріч проведуть реставраційний ремонт під'їзного мосту, укріплять підпірну стіну замку та здійснять ще низку ремонтно-реставраційних робіт.

 

Битва під Хотином між об’єднаними силами Речі Посполитої і українського козацтва під проводом Петра Сагайдачного з одного боку та військом Османської імперії з іншого тривала з 2 вересня до 3 жовтня 1621 року. Вона стала завершальним етапом Хотинської війни 1620-1621 років – воєнного протистояння між султанською Туреччиною і Річчю Посполитою.

 

Польське військо (майже 31 тисяча вояків) зупинилося під Хотином. На допомогу йому прибуло козацьке військо (понад 14 тисяч осіб), у складі якого був і загін під проводом Петра Сагайдачного.

 

Жорстокі бої під Хотином тривали майже місяць, але завдяки козакам поляки вистояли. Зазнавши поразки, османський султан Осман II був змушений припинити війну.

 

Гетьман Сагайдачний невдовзі помер від поранення татарською стрілою.