У Перемишлі українці вшанували пам’ять вояків УНР, фото

12:58, 28.06.2021
У Перемишлі українці вшанували пам’ять вояків УНР, фото

Український меморіал на військовому кладовищі у Пікуличах в Перемишлі.

Пам'ять вояків УНР, які боролися за незалежність України та Польщі вшанували на військовому кладовищі у Пікуличах в Перемишлі напередодні.

 

Участь у традиційних щорічних заходах взяли делегація Українського інституту національної пам’яті на чолі з головою Антоном Дробовичем, представники Львівської облдержадміністрації, українські дипломати, представники української громади у Польщі, представники польської місцевої адміністрації.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Посольство України у Польщі, яке оприлюднило світлини з пам’ятних заходів.

 

 

Зауважимо, що українська делегація могла й не потрапити до польського Перемишля. Адже голову УІНП Антона Дробовича та інших представників інституту тримали на польському кордоні 6,5 годин!

 

Мало цього, їм двічі довелось перетинати пункт пропуску Шегині-Медика, адже пан Дробович разом із двома працівниками УІНП планували у Перемишлі зустрітися з представниками української громади, ознайомитися зі станом цвинтарів, де поховані українці, які загинули у роки війни в минулому столітті, а також взяти участь у вшануванні пам’яті українських вояків, які перебували у таборі для військовополонених із 1918 до 1921 років.

 

 

«Надзвичайно важко проходили кордон, хамство, агресія з боку польської митної служби, двічі в’їжджали у Польщу. Перший раз нас повернули обманними манерами, а лише з другої спроби ми проїхали. Ми мали офіційне запрошення, дозволи, прохання консульства, це було дуже неприємно. Таке не очікуєш від європейської країни і відповідних служб. Це ж кордон ЄС, не лише Польщі», – розповів Антон Дробович у коментарі Радіо Свобода.

 

Отже, пам’ятні заходи у Перемишлі таки відбулись.  За словами голови УІНП, під час цих заходів вказано на загальнолюдський вимір пошанування борців за незалежність України і борців за незалежність Польщі, адже в Пікуличах поховані люди, які на початку минулого століття боронили Європу від більшовизму.

 

 

У зв’язку з карантинними заходами у місті не відбулося традиційної ходи від архикатедрального собору святого Івана Хрестителя УГКЦ до українського військового кладовища у Пікуличах на околиці Перемишля. У рамках вшанування вояків УНР проведено богослужіння в соборі УГКЦ, а згодом – панахиду на військовому кладовищі з промовами присутніх гостей та покладанням вінків і квітів до пам’ятника борцям за незалежність України і Польщі.

 

Участь у заходах взяли кількасот осіб. Поліція охороняла учасників заходів від можливих інцидентів.

 

Нагадаємо, на військовому кладовищі в Пікуличах під Перемишлем є могили українських Січових стрільців, вояків Української галицької армії, які в 1918-1920 роках на чолі з Симоном Петлюрою боролися поряд із Юзефом Пілсудським проти більшовиків.

 

На цвинтарі також є дві братські могили вояків УПА, які в 1946 і 1947 роках загинули в селах Бірча і Лішня.

 

Як повідомляла "УМ", Польський інститут національної пам'яті протестував через те, що в Україні прославляють УПА і її Командувача Романа Шухевича. Через це стосунки між польськими і українськими істориками є напруженими.