Данило Нечай замість «Воз’єднання»: Тиврівська громада на Вінниччині виправила обеліск полковнику

19:45, 19.04.2021
Данило Нечай замість «Воз’єднання»: Тиврівська громада на Вінниччині виправила обеліск полковнику

На Тиврівському барельєфі відтворено єдине на сьогодні знайдене зображення Данила Нечая зі срібного медальйону ХІХ ст.

Меморіальний барельєф, присвячений Брацлавському полковнику, Герою національно-визвольної війни середини ХVІІ століття Данилові Нечаю встановили на його могилі поблизу села Черемошне Тиврівської громади поблизу Вінниці.

 

Активісти відновили історичну справедливість, адже не просто встановили барельєф на честь одного з кращих полководців Хмельниччини і героя козацьких дум, але й виправили історичну помилку: на цьому місці ще у 1954 році було встановлено  маніпулятивний напис про вигадане «300-річчя возз’єднання» України з Московією.

 

Нині ж нагода неабияка: виповнилося 370 років оборони містечка Красне козаками від польських військ та героїчна загибель у цій битві полковника Данила Нечая.

 

Як інформує Україна молода, про це інформують місцеві ЗМІ.

 

Про відновлення історичної справедливості на території Тиврівщини (містечко Красне нині є селом) розповів історик, громадський активіст, ексдепутат Вінницької облради  Володимир Барцьось.

 

До справи долучилася не лише Тиврівська, але й Вінницька громада. Ініціатива встановлення барельєфа належить краєзнавцям Тиврівщини Олександру Ковалю та Анатолію Тамтурі.

 

Цікаво, що на барельєфі відтворено єдине на сьогодні знайдене зображення Данила Нечая зі срібного медальйону ХІХ ст.

 

 

Історик Барцьось уточнює, що невідповідний надпис про «Воз’єднання» просто закрили історичним зображенням полковника Данила Нечая.

 

Кошти на виготовлення барельєфу були зібрані громадою шляхом добровільних благодійних внесків у 2021 році. Сам проект благоустрою пам’ятки наразі тимчасово призупинено на рівні ухвалення ключових рішень Вінницькою ОДА і Тиврівською об’єднаною громадою.

 

Громадяни та громадські організації, які підтримали благодійним внеском цю справу: історики і краєзнавці Анатолій Тамтура, Олександр Коваль, Володимир Барцьось, приватні підприємці Віктор Берещук, Вадим Дуюнов, Володимир Воловодюк, Андрій Головченко, Костянтин Мідляр (ГО “Селянське козацтво”), ГО “Молода Подільська Січ”, Вінницький козацький полк імені Івана Богуна, Тиврівське козацтво.

 

Сам барельєф виготовлено приватним підприємцем Русланом Луговим.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Оборона козаками та місцевим населенням на чолі з брацлавським полковником Данилом Нечаєм містечка Красне під час наступу військ Речі Посполитої під командуванням гетьмана польного коронного Мартина Калиновського і брацлавського воєводи Станіслава Лянцкоронського відбулася наприкінці лютого 1651 року.

 

Довідавшись про загрозу нападу польського війська, Данило Нечай наказав сотням свого полку збиратися у містечку Красне (що входило до міст порубіжної лінії, якою окреслювався простір Української козацької держави), куди сам прибув 19 лютого 1651 р.

 

У ніч на 20 лютого польське військо (близько 20 тис. осіб разом зі слугами) перетнуло кордон і на світанку його авангард під'їхав до Красного. Спалахнув жорстокий бій. Під натиском козаків жовніри почали відступати, але в цей час підійшли основні сили польської армії. Козаки та міщани зі смертельно пораненим Нечаєм відступили до замку, оборону якого очолив обраний полковником Кривенко.

 

20-21 лютого вони відбивали штурми жовнірів. У ніч на 22 лютого кількасот козаків спробували прорватися, але зазнали поразки. Переслідуючи їх, поляки увірвалися до замку і до ранку 22 лютого заволоділи ним. Захисники замку були перебиті, міщани (включаючи жінок і дітей) вирізані, а містечко спалене дощенту.

 

Читайте також: БИТВА ПІД КОРСУНЕМ: ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ПЕРЕЙМАВСЯ ЧИ ВИСТАЧИТЬ ПОРОХУ