У Жидичині розпочнуться археологічні розкопки фундаментів келій найдавнішого монастиря України

10:16, 30.03.2021
У Жидичині розпочнуться археологічні розкопки фундаментів келій найдавнішого монастиря України

Свято-Миколаївський Жидичинський монастир

У Свято-Миколаївському Жидичинському монастирі відбулася робоча нарада щодо проведення археологічних робіт на території святині.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Центр туристичної інформації та паломництва «ZHYDYCHYN CENTER» на своїй сторінці у фейсбуці.

 

Робоча нарада відбулася за участі наукового співробітника Інституту археології НАН України Антона Панікарського та заступника директора Державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Віктора Баюка.

 

У процесі зустрічі присутні напрацювали план дій щодо проведення археологічних робіт на території монастиря.

 

Возможно, это изображение (3 человека, люди стоят, дерево и на открытом воздухе)

 

Уже найближчим часом розпочнуться археологічні дослідження фундаментів келійного корпусу монастиря. Отримані результати стануть основою для розробки проекту відновлення втраченої будівлі монастирського комплексу.

 

Возможно, это изображение (5 человек и люди стоят)

 

В ПЦУ розповіли про історію цієї обителі. Достеменно відомо, що це один із трьох найдавніших нині діючих монастирів України. Деякі дослідники твердять, що ця святиня з’явилася тут ще у 975 році, тобто, за 13 років до офіційного Хрещення Руси-України.

 

Існування на Волині православного монастиря у той давній час пов’язують із діяльністю на цих землях Моравської єпархії, яку заснували просвітителі слов’ян святі Кирило і Мефодій.

 

«Відомо, що до монастиря за духовною підтримкою постійно приїздив король Данило Галицький. Ним опікувалися князі Острозькі. Свого часу вважалося дуже почесним бути священноархімандритом монастиря, тому за цей титул боролись навіть львівські владики».

 

Сьогодні у монастирі зберігаються кілька великих реліквій, вшанувати які з’їжджаються паломники з усієї країни. Серед них – список чудотворної ікони святителя Миколая та чудотворна ікона преподобного Агапіта Києво-Печерського з часточкою мощей, чудотворна ікона «Всецариця».

 

Жидичин вважається одним з найдавніших поселень на території Волині