Зв'язкова УПА Анастасія Чупрінчук померла у віці 99 років

17:40, 25.03.2021
Зв'язкова УПА Анастасія Чупрінчук  померла у віці 99 років

Зв'язкова УПА Анастасія Чупринчук "Ромашка".

Легендарна бійчиня  УПА з  Прикарпаття відійшла у засвіти, залишивши для сучасників  глибину мудрості  й приклад незламної любові до України.

 

Як повідомляє УМ, про це написала її  онука Ольга Соломійчук на сторінці у Facebook.

 

"Відійшла у вічність наша Бабуся Шкрібляк-Жикаляк-Чупрінчук Анастасія Миколаївна, ветеран УПА (позивний Ромашка). Вічна Пам'ять, Царство Небесне", — написала Ольга Соломійчук.

 

До Ромашки часто навідувались сучасні українські воїни.

 

Спогадами про ті зустрічі нинішніх захисників України із легендарною зв'язковою поділилася зі ЗМІ керівниця благодійного фонду "Творча Криївка" Віталіна Маслова.

 

"Коли до нас приїжджають бійці з центральної, східної, південної України, вони всі знають, що це — край УПА. Вони відвідують музеї, їм розповідають, як ішли бої у Першу та Другу світові війни, про партизанів. І, звичайно, завжди питають, чи є ветерани повстанської армії. Анастасія Чупрінчук була однією з тих, до кого ми привозили воїнів. Це завжди були дуже теплі зустрічі і неймовірні історії, — розповідає Віталіна Маслова. — Вражає її біографія і сама постать. Людина, яка вже погано бачить, недочуває, але таке враження було, що вона світиться. Завжди казала дуже прості слова, але було якесь відчуття доторку до мудрості не лише у мене, а й у бійців — особливо дівчат, які воювали".

 

 

Волонтерка  каже, що ці зустрічі поколінь унікальні, вони неймовірно надихали.

 

Зв'язкова УПА Анастасія Чупрінчук народилася у селі Рівня,  Верховинського району, Івано – Франківської області. Першим чоловіком Анастасії Чупрінчук був Петро – вчитель вечірньої школи. Теж воював у підпіллі. В УПА Анастасія пішла за ним.

 

Пізніше її забрали в Сибір. На засланні жінка п'ять років працювала на лісоповалі. Коли повернулася додому, то ще п'ять років переховувалася в людей. Потайки приходила до дітей.

 

Після заслання Анастасія вдруге вийшла заміж. З чоловіком прожили разом 50 років та народили ще двох дітей. Всього в Анастасії було 55 внуків, правнуків і праправнуків.

 

Як повідомляла «УМ», 44% українців позитивно ставляться до визнання воїнів Української повстанської армії борцями за незалежність України.