Батьківщина-мати і герб СРСР: уряд досі не ухвалив рішення про демонтаж

19:33, 24.03.2021
Батьківщина-мати і герб СРСР: уряд досі не ухвалив рішення про демонтаж

Наразі невідомо, що саме буде на щиті Батьківщини-матері після демонтажу радянського символу.

Уряд досі не ухвалив рішення про декомунізацію київського монумента Батьківщина-мати, тому й не відбувся демонтаж герба СРСР, який «красується» на щиті.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович в інтерв'ю Chas News.

 

За його словами, потрібне чітке рішення уряду або (профільного) міністерства, яке буде для музею Другої світової війни, який розташований під пам'ятником, відправною точкою.

 

Пан Дробович наголосив, що Інститут національної пам'яті вже знайшов меценатів, які готові профінансувати зняття радянського гербу.

 

Голова УІНП вважає, що після відповідного рішення Кабміну демонтаж можна провести протягом одного року.

 

При цьому, він не знає, що саме буде на щиті Батьківщини-матері після демонтажу радянського символу. Наразі є кілька варіантів, серед яких розглядається навіть лазрна проекція. 

 

Зауважимо, що пам'ятник Батькивщина-мати заввишки 102 метри відкрили у 1981 році на пагорбі біля Дніпра у Києві. Навколо монументу розташований Національний музей історії України у Другій світовій війні.

 

Ще у 2016 році попередній голова Інституту нацпам'яті, а нині нардеп Володимир В'ятрович заявив, що герб СРСР зі щита Батьківщини-матері демонтують, але не уточнив коли. З того часу минуло 5 років.