Княгиня Ольга не з Росії: Форум у Давосі відреагував на історичну помилку

17:57, 12.03.2021
Княгиня Ольга не з Росії: Форум у Давосі відреагував на історичну помилку

Памятник княгині Ользі у Коростені.

Всесвітній економічний форум у Давосі видалив ім'я святої рівноапостольної княгині Київської Ольги зі статті про найвизначніших жінок в історії людства.

 

Причина: "конфлікт історичних даних". Адже в попередньому варіанті статті київську княгиню Ольгу назвали «першим російським монархом».

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на сайті форуму.

 

Згадку про княгиню Ольгу повністю прибрали, і змінили назву статті: тепер вона називається просто «Жінки в історії, які змінили світ…». Тож хоча у лінку досі вказано, що йдеться про шість жінок, стаття нині розповідає лише про п’ять.

 

«Виправлення: попередня версія статті містила згадки про княгиню Ольгу. Ми видалили цей шматок через суперечливі історичні відомості», – написали під заголовком та над текстом матеріалу автори.

 

Зауважимо, що перелік найвизначніших жінок в історії був оприлюднений на сайті форуму з нагоди 8 березня. У ньому київська княгиня, рівноапостольна свята Ольга, яка правила Київською Руссю у середині Х століття, була названа «російським монархом». Мало цього, автори назвали Київську Русь – «прародителькою сучасної Росії», а чоловіка Ольги - князя Ігоря помилково перейменували в Івана.

 

Як повідомляла "УМ", після цього п'ятий президент України Петро Порошенко звернувся до команди Всесвітнього економічного форуму з проханням виправити помилки в описі однієї з найвідоміших жінок в українській історії, а також ретельніше перевіряти свої джерела.

 

І наголосив, що княгиня Ольга справді була видатним правителем, підкорила бунтівні племена, здійснила першу державну реформу та заклала міцні дипломатичні зв'язки із Західною Європою, проте бути прародителькою сучасної Росії вона не могла, оскільки "Московське Князівство було засноване лише через понад 300 років після їїсмерті".