Унікальну 3D-голограму справжнього обличчя Ярослава Мудрого презентують у Києві

15:24, 02.03.2021
Унікальну 3D-голограму справжнього обличчя Ярослава Мудрого презентують у Києві

Справжнє обличчя Ярослава Мудрого було відтворено у рамках проєкту «Україна. Повернення своєї історії».

У Софійському соборі Національного заповідника «Софія Київська» відбудеться презентація призми з 3D-голограмою справжнього обличчя Ярослава Мудрого. Ця унікальна конструкція створена на замовлення в Данії та не має аналогів в Україні. 

 

Як інформує УМ, презентація відбудеться 4 березня.


Придбала її для заповідника фармацевтична компанія «Інтерхім» на чолі з генеральним директором Анатолієм Редером. Це вже не перший меценатський вклад цієї компанії для Софії Київської. Минулого року спільно з фармацевтичною компанією «Дарниця» та за підтримки благодійного фонду Zagoriy Foundation вони придбали для собору та прилеглих монастирських споруд інноваційну систему BioDry для природного відновлення належного рівня вологості фундаменту та стін.

 

Справжнє обличчя Ярослава Мудрого було відтворено у рамках проєкту «Україна. Повернення своєї історії» телеканалу «1+1» у 2017 році (автори — Акім Галімов, Руслан Шаріпов; режисер — Дарія Саричева). Обличчя реконструйовано методом історико-криміналістичної експертизи на основі моделі черепа, що належав Ярославу Мудрому. Авторами реконструкції є експерт-мистецтвознавець Юрій Шатайло та експерт-криміналіст Андрій Переїденко.

 

Реконструкція справжнього обличчя Ярослава Мудрого кардинально відрізняється від зображення, створеного за радянських часів — подібного до російських царів.

 

Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України з цього пр иводу сказав: «Побачити, як насправді виглядав Ярослав Мудрий, — не просто унікальна можливість. Це важлива подія з точки зору історичного контексту та підняття питання національної ідентичності. Мова не про радянський портрет, який прирівнював Київського князя до російських царів, а про найбільш реальну відтворену модель обличчя, спроектовану на основі наукових фактів і досліджень. Постать князя вагома для розквіту та становлення Київської Русі, як сильної держави і її визнання на міжнародному рівні. Саме тому українці і світ мають знати, як справді виглядали наші герої. Символічним є і те, що 3D-зображення покажуть у «Софії Київській», яка збудована за ініціативи Ярослава Мудрого.»

 

Неля Куковальська, генеральна директорка Національного заповідника «Софія Київська» широ радіє, що співпраця з фармацевтичною компанією «Інтерхім» набирає нових обертів.

 

"Раніше за допомогою новітніх технологій ми почали «лікували» Святу Софію, а зараз розширюємо горизонти співпраці — за допомогою ІТ-технологій будемо повертати українській нації правдиву історію, яка є її індикатором. І дуже важливо, аби вона ґрунтувалась на наукових джерелах. 3D-голограма справжнього обличчя Ярослава Мудрого — це лише перші кроки до тієї правдивої історії, яка може пролити світло на певні історичні факти, зокрема щодо зовнішності наших тогочасних предків. Як приклад, київські князі не носили довгих борід, що характерно було для зображення російських царів, а довгими були вуса! А нашим князям вона, так би мовити, домальовувалась і домальовуюється й до тепер! Отож я ще раз хочу подякувати команді «Інтерхім» і особисто її лідеру Анатолію Редеру та сподіваюсь, що це лише початок нашої спільної важливої місії!», - сказала вона.

 

За словами Анатолія Редера, генерального директора фармацевтичної компанії «Інтерхім», мецената, тепер із унікальним для України 3D-проєктором історія князя оживає, а разом з нею оживає щось величне всередині кожного з нас.

 

"Ми в «Інтерхім» тішимось, що змогли долучитись та подарувати заповіднику таку цікаву конструкцію. Адже цей відтинок української історії надзвичайно важливий для усвідомлення тяглості нашої культури, розуміння власного коріння та свідомої самоідентифікації. Це вражає, захоплює і заохочує дізнаватись більше. Пишатись минулим, відстоювати теперішнє та бути впевненими у майбутньому — ось мета цієї інсталяції!»", - наголосив він.