У Туреччині знайшли скарб срібних монет римської епохи, фото

18:17, 10.02.2021
У Туреччині знайшли скарб срібних монет римської епохи, фото

Археологи визначили 439 монет як срібні давньоримські динарії, а 212 — як цистофори, срібні монети з Пергама.

Археологи виявили скарб римських монет під час розкопок на місці стародавнього міста Айназой на заході Туреччині.  

 

Скарб зберігався у глечику і був закопаний на березі струмка.

 

Як повідомляє Україна молода, про унікальну знахідку поінформувала ЗМІ археолог з Університету Памуккале в Туреччині Еліф Озер.

 

За її словами, загалом виявили 651 монету, а вік скарбу становить близько 2100 років.

 

Незважаючи на вік монет, текст і зображення, вигравірувані на них, все ще можна прочитати, стверджує пані Озер.

 

«Це було надзвичайно захоплююче відкриття, — сказала археологиня. - Цілком ймовірно, що високопоставлений римський військовий прийшов сюди… і він, мабуть, закопав ці монети тут з невідомої нам причини».

 

Археологи знайшли глечик, закопаний на березі струмка в Айзаної. Вивчивши скарб, вони визначили 439 монет як динарії, або давньоримські монети, викарбувані зі срібла, а 212 — як цистофори, срібні монети з Пергама, стародавнього грецького поліса, який був розташований в сучасній північно-західній Туреччині.

 

За словами вчених, багато з монет були викарбувані на півдні Італії, і всі монети, датовані періодом між 75 і 4 роками до нашої ери, прикрашають портрети римських імператорів.

 

«Цезар, Брут, Марк Антоній і Август зображені на монетах, а зворотний бік кожної монети розповідає іншу історію», — сказала Еліф Озер.

 

Наприклад, на одному з типів монет зображена сцена з Енеєм — троянським героєм, сином богині Афродіти і Анхиса, двоюрідного брата троянського царя, згідно греко-римської міфології. Еней також відомий як предок Рема і Ромула, братів-близнюків, які вважаються засновниками Риму. У сцені, вигравіруваній на монеті, Еней несе Анхиса на спині.

 

Після того, як команда науковців завершила інвентаризацію рідкісної знахідки, вони відправили скарб в Музей анатолійських цивілізацій в Анкарі, де монети будуть виставлені на огляд.

 

Як повідомляла "УМ", археологи знайшли під час розкопок стародавній кришталевий кинджал, вік якого сягає п’яти тисяч років (датування - близько ІІІ тисячоліття до н.е.).