Лілія Гриневич закликає відреагувати на спробу переписати історію Революції Гідності

20:28, 27.01.2021
Лілія Гриневич закликає відреагувати на спробу переписати історію Революції Гідності

Колишня міністерка освіти Лілія Гриневич вважає, що історію мають писати історики, а не судді чи юристи.

Колишня міністерка освіти (2016 – 2019) Лілія Гриневич вважає, що Міністерство освіти і науки повинно негайно відреагувати на рішення Окружного адміністративного суду Києва за позовом Андрія Портнова щодо історії Революції Гідності.

 

На її переконання, підручники з історії пишуть виключно історики, а не судді чи юристи.

 

Як інформує Україна молода, про це пані Гриневич заявила в ефірі «Прямого» в середу.

 

«Перш за все, підручники створюються за певною процедурою. Підручники з історії пишуть історики. І взагалі це дивно, що суди чи юристи вирішують питання змісту підручників. Підручники з історії пишуть історики і рецензують також історики. Тому що кожен підручник має ще, крім думки автора, рецензента та експерта, який засвідчує, що зміст підручника відповідає певним критеріям», – наголосила колишня очільниця Міносвіти.

 

Пані Гриневич зауважує, що це взагалі дивно, коли втручаються в зміст підручників люди, які за це зовсім не відповідальні.

 

«Я розумію прагнення пана Портнова хоч в якийсь спосіб відбілити діяння Януковича, соратником якого він був. Але звичайно, що всі позови і те, що він посилається на певні судові рішення, – на все це потрібен час. Але були історичні факти, коли загинули люди, і були історичні факти, що в людей стріляли представники “Беркуту”. Прізвищ там не сказано», - сказала пані Лілія.

 

І додає: «Я не була рецензентом цього підручника з історії, але я чітко розумію як управлінець, що Міністерство освіти і науки повинно, в першу чергу, зараз відреагувати на таке рішення, якщо це рішення вже є, апеляцією. Тому що тут буде видно також позицію теперішньої влади, як вона поставиться до такого грубого втручання у зміст освіти і бажання переписувати зміст освіти».

 

Зауважимо, що днями народні депутати “Європейської Солідарності” направили депутатське звернення міністру освіти і науки України Сергію Шкарлету з вимогою відреагувати на спроби Портнова переписати історію Революції Гідності.

 

Як повідомляла «УМ», за позовом Портнова суд заборонив відзначати пам’ять українських героїв та видатних історичних постатей, а також вимагає переглянути героїзацію євромайданівців.

 

Тоді як у Міносвіти України наразі лише аналізують скандальне рішення суду за позовом Портнова про перегляд у шкільних підручників історії Майдану.