Південна Корея вимагає від Японії виплатити компенсацію жертвам сексуального рабства під час окупації

13:34, 09.01.2021
Південна Корея вимагає від Японії виплатити компенсацію жертвам сексуального рабства під час окупації

Пам'ятник постраждалим від сексуального рабства жінкам у Корейському Ботанічному саду.

Центральний районний суд Сеула ухвалив рішення, яким зобов'язав Японію виплатити компенсацію 12 жінкам, які під час японської окупації Корейського півострова постраждали від сексуального насильства зі сторони японських загарбників.

 

Як передає Україна молода, про це інформує The Guardian.

 

Зазначається, що з 1910-го до 1945 року Корейський півострів був окупований Японією. За даними істориків, упродовж 1932-1945 років на півострові працювали будинки розпусти для окупантів. Приблизно 200 тисяч жінок з Кореї, Китаю, а іноді з Японії чи країн Європи змушені були працювати у таких борделях.

 

Наразі лише 16 жінок, які заявляли про рабство, досі живі. Рішення суду Сеула стосується 12 постраждалих, семеро із них уже померли з моменту подання позову у 2013 році — наразі їхні інтереси представляють члени родини.

 

Суд вирішив, що 12 жінок, які були змушені працювати «жінками для утіх», мають право на 100 мільйонів південнокорейських вон — приблизно 91 тисяча доларів — компенсації.

 

Згідно з рішенням суду, внаслідок сексуального насильства зі сторони японських військових жінки отримали тілесні ушкодження, венеричні хвороби, небажані вагітності, а також психологічні травми.

 

«Це злочин проти людства, який систематично, навмисно і широко здійснювала Японія, порушивши міжнародні норми», — сказав суддя Кім Чен Гон.

 

Вже за тиждень суд Сеула також має розглянути аналогічний позов 20 постраждалих щодо отримання компенсації.

 

Натомість офіційний Токіо із рішенням суду Сеула не погоджється. Головний секретар уряду Японії Кацунобо Като назвав рішення «прикрим» і «неприйнятним», а Міністерство закордонних справ викликало посла Південної Кореї для подання скарги.

 

Юристи розповіли The Guardian, що Японія навряд виконає вимоги суду навіть після погроз заморозити активи уряду Японії в Південній Кореї, оскільки вважає, що питання компенсації постраждалим жінкам вирішили ще у 2015 році.

 

Тоді Японія погодилася внести один мільярд євро у Фонд підтримки тих, хто вижив та їх сімей, прем'єр-міністр Сідзо Абе вибачився перед постраждалими. Натомість суд Сеула вважає, що попередні домовленості між країнами не заважають жінкам вимагати компенсації.

 

Як повідомяла "УМ", пам'ять загиблих під час атомного бомбардування 75 років тому вшанували під час меморіальної церемонії в японському місті Нагасакі у серпні 2020 року.