Історик Ігор Скочиляс помер від коронавірусу

08:14, 21.12.2020
Історик Ігор Скочиляс помер від коронавірусу

Ігор Скочиляс був одним із ініціаторів відновлення українських цвинтарів у Польщі.

Професор Українського католицького університету, автор сотень наукових праць, 53-річний історик Ігор Скочиляс помер від коронавірусу у шпиталі в неділю, 20 грудня.

 

Науковець довгий час перебував у реанімації у важкому стані, втім, побороти коронавірус так і не зміг.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Український католицький університет і висловлює щирі співчуття дружині Ірині, дочці Соломії та усій родині померлого.

 

«З глибоким сумом повідомляємо, що через ускладнення перебігу коронавірусного захворювання передчасно відійшов у вічність професор Ігор Скочиляс, доктор історичних наук, завідувач кафедри історії Гуманітарного факультету УКУ, керівник Центру релігійної культури, ініціатор і натхненник дослідницької програми «Київське християнство», - повідомили в УКУ.  

 

В університеті також додають: «Це непоправна втрата для всіх, хто знав Ігоря – хто працював разом з ним в історичному архіві, хто був слухачем його лекцій і семінарів, хто допомагав у дослідницьких проєктах, хто стояв поруч з ним на барикадах Революції Гідності і відстоював принципи гідного життя, хто молився разом з ним в храмах і на майданах».

 

Ігор Скочиляс був знаним фахівцем українсько-польської тематики, ініціатором дослідження складних тем щодо українсько-польського протистояння у роки Другої світової війни, зокрема, Волинської трагедії.

 

Професор вивчав сучасну релігійну культуру та східне християнство в Україні, унійну ідею і інституційні історії Київської митрополії. Саме пан Скочиляс був одним із ініціаторів відновлення українських цвинтарів у Польщі.

 

Народився 5 квітня 1967 р. у селі Цигани Борщівського району Тернопільської області. Наукова біографія пана Ігоря починалася драматично: батьки загинули, а він, залишившись удвох із сестрою, мусів опікуватися нею, а тому – забути про науковий світ. Та ситуацію переломила одна з його далеких родичок: пройшовши пішки чималу відстань до його села, вона сказала: «Ігоре, іди вчися далі».

 

Розповідаючи цю історію, Ігор Скочиляс повторював: «Ця проста жінка розуміла, що для мене важливо».

 

Історик отримав солідний науковий вишкіл, адже одразу після закінчення університету багато років працював у Львівському відділенні Інституту української  археографії та джерелознавств під керівництвом відомого науковця Ярослава Дашкевича – засновника однієї з сучасних історичних наукових шкіл.

 

Зацікавлення Ігоря релігійною минувшиною поклало початок його співпраці з іще одним осередком незалежної наукової думки в Україні – Інститутом історії Церкви Львівської богословської академії.