Батуринська трагедія 1708 року: у Гетьманській столиці відслужили заупокійну по загиблим, фото

21:33, 13.11.2020
Батуринська трагедія 1708 року: у Гетьманській столиці відслужили заупокійну по загиблим, фото

Відслужив літургію по жертвам Батуринської трагедії керуючий Чернігівською і Ніжинською єпархією владика Євстратій Зоря.

Заупокійна архієрейська літургія по загиблим мужнім захисникам та невинним жертвам Батуринської трагедії 1708 року відбулася у храмі Воскресіння Господнього на Цитаделі Батуринської фортеці у п’ятницю, 13 листопада.

 

Як повідомляє Україна молода, про традиційне вшанування пам’яті героїв Батуринської трагедії інформує Національний заповідник «Гетьманська столиця».

 

«Батурин і досі болить незагоєною раною в душах українців. Він вже давно став храмом, храмом нашої пам'яті за тисячами його оборонців та мирних жителів, які через мученицьку смерть увійшли у вічність. Вся Україна схиляє голову в жалобі по мужнім оборонцям за волю України 1708 року», - наголошують у заповіднику.

 

 

Відслужили літургію керуючий Чернігівською і Ніжинською єпархією владика Євстратій Зоря та протоієрей, настоятель Свято-Покровської церкви м. Батурин о. Роман (Кривко), протоієрей і настоятель Катерининської церкви м. Чернігів о. Роман (Кіник), настоятель Свято-Успенської парафії м. Бахмач о. Володимир (Павлина), протоієрей, настоятель церкви Миколи Чудотворця с. Підлипне, о. Ігор (Шемяков).

 

Батуринці і гості міста вклонились подвигу і жертовності славетних земляків та поклали квіти до Пам’ятника жертвам Батуринської трагедії 1708 року.

 

 

«Для чого знати про трагічну долю столиці нашої Гетьманської держави? Кожен українець на прикладі Батурина має чітко усвідомити всю сутність російської державної політики по відношенню до України і завжди пам’ятати, що стрічки нашого гімну саме про це: «Душу й тіло ми положим за нашу свободу і покажем, що ми, браття, козацького роду!». Готовність українців захищати Батьківщину формувалася у великій мірі саме тут, в самому серці Гетьманщини, в Батурині!», - зазначають працівники «Гетьманської столиці».

 

Напередодні Дня пам’яті Батурина учасники Всеукраїнської національної скаутської організації «Пласт» розповіли про те, що для них є Батурин та яке значення для них має Батуринська трагедія 1708 року у спеціально відзнятому відео.

 

 

Як повідомляла «УМ», 13 листопада 2020 року український народ вшановує День пам’яті Батурина, згадуючи героїчних оборонців міста та його мешканців, які віддали свої життя за незалежність України 312 років тому.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

 

Батурин – столиця України козацьких часів. Саме тут стверджували Українську державу гетьмани Дем’ян Ігнатович, Іван Самойлович та Іван Мазепа. Вінцем правління Мазепи став антиколоніальний виступ проти Москви: у ході наступу самодержавства, під час Північної війни, досвідчений та мудрий Мазепа робить євровибір і йде на альянс зі Швецією. Виступ Мазепи було жорстоко придушено, а першою й визначальною жертвою стає Батурин – столиця гетьманської України, символ суверенності гетьманської влади.

 

312 років тому, силою московської зброї на деякий час було придушено волю українського народу до незалежності.

 

13 листопада 1708 року – подія загальнонаціонального значення. Це день, який змінив хід української історії. Батуринська трагедія – це і нагадування для всіх нас, особливо актуальне сьогодні! Це і усвідомлення необхідності боротьби за власні переконання та державність.