У Боярці відкрили меморіальну дошку полковнику УНР Марку Безручку, фото

14:21, 10.10.2020
У Боярці відкрили меморіальну дошку полковнику УНР Марку Безручку, фото

Барельєф на честь Марка Безручка у Боярці відкрили до Покрови за участі реконструкторів. (Фото Фонду Героїка)

Меморіальну дошку полковнику УНР Марку Безручку відкрили у місті Боярка на Київщині до Дня захисника України.
 
Про це інформує "УМ" у суботу. 
 
Дошку почепили на стіні тамтешньої школи мистецтв. Історики пояснюють, саме в цьому будинку 7-8 травня 1920 року розміщувався штаб 6-ї Січової стрілецької дивізії, котра наступала на Київ разом з Військом польським.
 
Меморіальну дошку створив Олександр Михайлицький. На відкритті зібралося понад півсотні місцевих, а ще учні школи мистецтв.
 
 
Марко Безручко у травні 1920-го в складі армії УНР звільняв Боярку від більшовицький загарбників. Кілька місяців потому зупинив наступ червоних військ на Замостя у Польщі.
 
"Хоча ми знаємо Марка Безручка як генерал-хорунжого українського війська, тим не менш сьогодні його на меморіальному барельєфі увіковічили як полковника, адже саме в такому ранзі легендарний полководець був присутній у Боярці навесні 1920 року", – зазначив голова правління благодійного фонду "Героїка" Павло Подобєд.  
 

Окрім цього на святі були був гурт "Хорея козацька". Вони заспівали тогочасні пісні, які створювалися саме 6-ою стрілецькою дивізією. 

 

Також  були військово-історичний реконструктори, які одягли тогочасну форму, а також мали при собі оригінальну зброю.

 

 

ДОВІДКА "УМ"

 

У травні 1920 року розпочався легендарний спільний визвольний похід Армії Української Народної Республіки та Війська Польського на Києва. Союзницькі війська мали звільнити столицю України від російсько-більшовицьких загарбників.
 
В авангарді війська до Києва просувалася і 6-та Січова стрілецька дивізія Армії УНР під командуванням полковника Марка Безручка. 6 травня 1920 року підрозділи 6-ої стрілецької дивізії зайняли станцію Боярка. Історик Андрій Ковальов у архівах розшукав документи, які дозволили з'ясувати, де розміщувався штаб Армії УНР у Боярці – це великий просторий особняк Александрової, який зберігся до наших днів. Сьогодні у цьому будинку розміщується Боярська дитяча школа мистецтв і на стіні цього будинку за ініціативи історика встановлений меморіальний знак на вшанування українських військових, які звільняли Київщину від російсько-більшовицьких окупантів.
 
Марко Безручко – легендарний український військовий, який з 1918 року боровся за незалежність України у складі Запорізької дивізії Армії УНР, Корпусу Січових стрільців, творець 6-ої стрілецької дивізії.
 
Марко Безручко – творець і командир так званого "Дива на Віслі" – легендарної військової операції по відбиттю російських окупантів під Варшавою, яка врятувала незалежність Польщі у 1920 році.
 

Як повідомляла "УМ", у серпні 2020 року у Варшаві відкрили сквер імені генерала Армії УНР Марка Безручка.

 
Днями у Києві відкрили перший у світі пам'ятник легендарному полководцю, полковнику Армії УНР Петру Болбочану, який звільнив Крим і більшу частину України від більшовиків у 1918 році.