Скульптуру «Дівчинка з колосками» повернули в Музей Голодомору після реставрації, фото

16:50, 29.09.2020
Скульптуру «Дівчинка з колосками» повернули в Музей Голодомору після реставрації, фото

«Дівчинка з колосками», або ж «Оксанка», — чи не найголовніший символ музею Голодомору-геноциду. (Фото Міністерства культури і Національного музею Голодомору-геноциду)

Символ пам’яті про Голодомор – відому скульптуру «Гірка пам’ять дитинства», також відому, як «Дівчинка з колосками», повернули до експозиції Музею Голодомору в Києві після реставрації.

 

Як повідомляє «Україна молода», неушкоджену скульптуру продемонстрували журналістам на звичному місці міністр культури Олександр Ткаченко, заступник міністра МВС Антон Геращенко, гендиректорка Національного музею Голодомору-геноциду Олеся Стасюк і віцепрезидент Світового конгресу українців Сергій Касянчук у вівторок.

 

Реставратори реконструювали п’єдестал скульптури, створили табличку та ліквідовали незначні пошкодження.

 

«Дівчинка з колосками» стала символом не тільки в Україні, а й у багатьох країнах світу. Її копії існують у декількох державах. На цей акт вандалізму відреагував не тільки Світовий конгрес українців, а й багато відомих людей поза межами України. Поки ми живі, мусимо пам'ятати. Це символ того, що сталося з української нацією у 1932-1933 роках. Це символ тих, у кого забрали дитинство», - сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 

Він сподівається, що поліція таки знайде тих, хто вчинив акт вандалізму.

 

 

У свою чергу, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко запевнив, що пошук винних продовжується, та попередив, що відтепер територія музею перебуває під ретельним відеонаглядом із записом.

 

"Ми продовжуємо пошук покидьків, які спаплюжили скульптуру дівчинки. Сподіваюся, що ми їх знайдемо. Ніхто не має права чинити такі дії проти символів української пам'яті", - наголосив Геращенко.

 

Віцепрезидент СКУ Сергій Касянчук підкреслив, що новина про цей акт вандалізму знайшла відгук по усьому світі:

 

«Усі були дуже схвильовані, бо це насправді дуже боляче та тяжко вразило українців. Цей акт вандалізму - це спроба знищення символу. Десятками років намагаються знищити та стерти із нашої пам'яті всі спогади та усі свідчення про цей злочин, про цей геноцид. А відновлення цього пам'ятника - це один з уроків відновлення нашої пам'яті».

 

Одразу після наруги над пам’ятником висловилися Генеральне консульство України у Сан-Франциско, 22-й прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер, канадський політик Джеймс Безан, член Палати Громад Канади Іван Бейкер, Світовий Конгрес Українців, Комітет Голодомору в США, Президент Американсько-української ділової ради Морган Вільямс та інші.

 

Генеральна директорка Національного музею Голодомору-геноциду Олеся Стасюк нагадала, що це не перший акт наруги над символом пам’яті про жахливий злочин, вчинений комуністичним режимом проти української нації. Декілька років тому вандали облили фарбою скульптури янголів, ламали таблички з назвами сіл, занесених на  “чорні дошки”, зривали світильники, нівечили п’єдестал скульптури «Гірка пам’ять дитинства».

 

«Водночас «Дівчинка з колосками», або ж, як ми нещодавно дізналися від Національної поліції, «Оксанка», — чи не найголовніший символ музею, з яким знайомляться усі, хто потрапляють на територію музею», - каже пані Олеся.

 

Як повідомляла "УМ", у ніч із 21 на 22 серпня вандали намагалися зруйнувати скульптуру на території Національного музею Голодомору-геноциду. Серйозних ушкоджень скульптурі не завдали.

 

Поліція попередньо кваліфікувала пошкодження скульптури "Дівчинка з колосками" біля Музею Голодомору як хуліганство. Слідчі встановили, що вандалів було троє і їхні дії щодо скульпутури були спланованою акцією. 

 

 

Ця скульптура – символ пам’яті про 3,5 мільйони дітей, убитих голодом під час геноциду української нації, а також тих, хто вижив у 1932–1933 роках, але не мав дитинства. Дівчинка тримає в руках 5 колосків, що нагадують про постанову від 7 серпня 1932 року "Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності", названу в народі «Закон про п’ять колосків».