«Чи був Голодомор геноцидом?»: в Україні обурені назвою німецько-української дискусії істориків

12:50, 18.09.2020
«Чи був Голодомор геноцидом?»: в Україні обурені назвою німецько-української дискусії істориків

Геноцидна природа Голодомору є беззаперечним фактом.

Німецько-українська комісія істориків анонсувала проведення онлайн-заходу із провокативною назвою «Чи був Голодомор геноцидом?». Дискусія триватиме близько 90 хвилин і проводитиметься англійською мовою.

 

Як інформує УМ, назва заходу обурила істориків Музею Геноциду.

 

Відтак, вони звернулися до німецько-української комісії з проханням змінити назву онлайн-заходу.

 

В Музеї Геноциду вважають, кожен громадянин нашої країни повинен пильно та відповідально ставитися до пам’яті мільйонів убитих голодом українців.

 

"Риторичні запитання, які не констатують історичних фактів, у публічному просторі — це крок назад. Протягом десятків років навіть приватне обговорення теми злочину Голодомору було забороненим, не кажучи про дослідження, запис свідчень очевидців, збір артефактів і фотографій, встановлення пам’ятників та меморіалів. Натомість тепер, за 86 років після злочину проти українського народу, тема Голодомору перебуває у фокусі міжнародної політики, зокрема українсько-німецьких взаємин. Тривалий час українська діаспора та активісти обстоюють визнання Голодомору актом геноциду урядом ФРН. Бундестаг уже розглядав петицію з цього приводу, але 21 жовтня 2019 року відправив її на доопрацювання. Саме тому висловлення сумніву в такий напружений момент може призвести до непоправних наслідків", - йдеться у зверненні.

 

Участь в заході візьмуть історики Андреа Ґраціозі (Рим), Ярослав Грицак (Львів), Георгій Касьянов (Київ), Дарія Маттінґлі (Кембридж) та Мартін Шульце Вессель (Мюнхен) планують обговорення на таку тему, а також інші питання, пов’язані з Голодомором. 

 

"Назва суперечить Закону України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», нівелює рішення Апеляційного суду міста Києва, є наругою над пам’яттю мільйонів та принижує українське громадянське суспільство, для якого геноцидна природа Голодомору є беззаперечним фактом", - наголошує колектив Музею Голодомору.

 

Як повідомляла УМ, фільм про Голодомор польської режисерки Агнєшки Голланд «Ціна правди», який у французькому кінопрокаті отримав назву «Тінь Сталіна» очолив найвищі рейтинги у Франції наприкінці червня.