Сірий клин: Кулеба нагадує, що українці принесли цивілізацію до Сибіру

11:58, 06.09.2020
Сірий клин: Кулеба нагадує, що українці принесли цивілізацію до Сибіру

Козаки куреня Сагайдачного героїчно билися із більшовиками у Башкирії та на Алтаї у 1918 році.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба  нагадав Росії, що саме українці розбудували свого часу значну частину її нинішньої території.

 

Як інформує "УМ", таку заяву міністр зробив  у відповідь на заборону в Росії чергового об’єднання місцевих українців «Сірий клин».

 

За словами міністра, це не поодинокий випадок, а ситуація з черговою забороною приводить його лише до однієї думки: «Нам потрібно зробити одну річ: сказати нам потрібно зараз, що, дорогі українці Росії, як вам складно не було б зараз, але українська держава завжди пам’ятатиме про вас, про ваших прадідів, які будували цілі міста, розбудовували, приносили цивілізацію на окремі території Російської Федерації. Ми повинні чітко і прямо вголос говорити, що цивілізацію на значну територію Росії принесла Україна, принесли українці, які приїжджали туди, розбудовували господарство, ліси перетворювали на селища і міста, будували економіку. І ми повинні пам’ятати, і Росія повинна пам’ятати про те, що це зробили українці, а не росіяни».

 

Пан Кулеба вважає, що "Україні взагалі потрібно дуже серйозно переосмислити свою політику щодо закордонних українців, «зокрема щодо того, як ми можемо допомагати українцям в Росії в тих умовах майже тотального контролю ФСБ, під яким вони перебувають".
 

"Останні роки Росія планово зачищає свою територію від незалежних українських організацій. Тобто все, що не інфільтровано, не контролюється повністю ФСБ, – все піддається знищенню. Так було з бібліотекою українською в Москві. І так зараз сталося з «Сірим клином»", - заявив міністр Кулеба у "Суботньому інтерв'ю" на Радіо Свобода

 

Як повідомляла "УМ", 28 серпня Омський обласний суд у Росії задовольнив адміністративний позов обласного управління Міністерства юстиції Росії і ухвалив рішення про ліквідацію Омської регіональної громадської організації «Сибірський центр української культури «Сірий клин».

 

Згаданий у її назві Сірий клин – традиційна неофіційна назва значних територій на південному заході Сибіру в нинішній Росії і півночі сучасного Казахстану, які були масово колонізовані українцями, починаючи з другої половини 19-го століття.