Міністр Немчінов просить НБУ «збрити бороди» київським князям на монетах

11:19, 03.09.2020
Міністр Немчінов просить НБУ «збрити бороди» київським князям на монетах

Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов попросив Національний банк змінити зображення київських князів Володимира Великого та Ярослава Мудрого на монетах номіналом 1 гривня і 2 гривні.

 

Як інформує УМ, про це він сказав на засідання уряду 2 вересня.

 

"Я хочу попросити голову Національного банку збрити бороду Володимиру Великому і Ярославу Мудрому і повернути нам наших князів у такому вигляді, в якому вони були на оригінальних, найкращих гривнях", - звернувся Немчінов до керівника НБУ Кирила Шевченка.

 

Нагадаємо, що на гривневих банкнотах першого та другого поколінь Володимир Великий та Ярослав Мудрий були зображені без бороди. У 2000-х роках їх замінили нинішніми купюрами, де князі вже були бородатими.

 

У 2018 році в обіг випустили монети номіналом 1 грн і 2 грн, які поступово замінюють ці банкноти. Володимир Великий і Ярослав Мудрий на них також мають бороди.

 

Як повідомляла УМ, Національний банк вирішив з 1 жовтня вивести з обігу монети номіналом 25 копійок та всі гривневі купюри, які були випущені до 2003 року.

 

2 вересня - день народження української гривні.

 

Раніше історик Олександр Алфьоров наголосив на необхідності звернутися до НБУ, щоби на монетах і грошах зображали хоча б копію того, що на своїх срібниках зображав князь Володимир: людина у імператорському одязі з діадемою, спокійне обличчя, а з верхньої губи спускаються довгі вуса. І ніякої бороди!