ЮНЕСКО занепокоєна перетворенням Собору Айя-Софія у Стамбулі на мечеть

09:30, 11.07.2020
ЮНЕСКО занепокоєна перетворенням Собору Айя-Софія у Стамбулі на мечеть

Собор Айя-Софія є частиною «історичної території Стамбулу», об’єкта світової спадщини ЮНЕСКО.

Освітня, культурна й наукова організація ООН (ЮНЕСКО), а також низка країн світу критикують рішення президента Туреччини Ердогана перетворити всесвітньо відомий музей Айя-Софія в Стамбулі на мечеть.

 

Зокрема, Реджеп Тайїп Ердоган підписав указ про перетворення собору Святої Софії, що належить до світової спадщини ЮНЕСКО, на мечеть у п’ятницю, 10 липня.

 

У зверненні до народу президент Туреччини повідомив, що перші мусульманські молитви в Айя-Софія проведуть уже 24 липня – в п’ятницю, головний для мусульман день молитви. Ердоган обіцяє, що немусульман теж будуть впускати до будівлі.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляють світові ЗМІ в суботу.

 

Указу Ердогана передувало рішення Вищого адміністративного суду Туреччини від 10 липня, згідно з яким собор Святої Софії VI століття в Стамбулі може бути перетворений із музею на мечеть.

 

У рішенні суду йдеться, що указ від 1934 року Мустафи Кемаля Ататюрка, засновника сучасної Турецької Республіки, щодо перетворення колишньої мечеті на музей є незаконним.

 

Рішення Туреччини розкритикували православні церкви, а також деякі держави та ЮНЕСКО.

 

Зокрема, в ЮНЕСКО заявляють, що глибоко шкодують через такий крок турецької влади, здійснений без попереднього обговорення. Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле висловила серйозне занепокоєння з приводу рішення змінити статус Айя-Софії послові Туреччини до організації.

 

В організації нагадали, що Айя-Софія є частиною «Історичної території Стамбулу», об’єкта світової спадщини ЮНЕСКО, і його статус як музею відображає всесвітню природу його спадщини. Ухвалене ж нині рішення порушує питання про вплив цієї зміни статусу на всесвітню цінність об’єкта.

 

Також у ЮНЕСКО нагадали, що країни-члени зобов’язані гарантувати, що такі зміни не вплинуть на значну всесвітню цінність зареєстрованих об’єктів на своїх територіях, і мають подавати ЮНЕСКО попередню інформацію про такі плановані зміни, які в разі потреби має розглянути Комітет у справах всесвітньої спадщини організації.

 

ЮНЕСКО закликає Туреччину почати такий діалог без зволікань, щоб відвернути будь-який негативний вплив на всесвітню цінність цієї надзвичайної спадщини, стан збереження якої розгляне Комітет у справах світової спадщини на наступній сесії. Дії Туреччини можуть становити порушення правил, встановлених Конвенцією про всесвітню спадщину 1972 року, застерегли в організації.

 

Тоді як Державний департамент США висловив розчарування рішенням Туреччини, додавши, що чекає від Анкари пояснення її планів, щоб упевнитися, що Айя-Софія залишиться доступною для всіх.

 

А уряд Греції «щонайрішучіше» засудив крок Туреччини, заявивши, що він «вплине на відносити Туреччини з Грецією і з усім Європейським союзом». Міністерство культури Греції окремо назвало рішення Анкари «відвертою провокацією» для всього цивілізованого світу.

 

Відреагували і в ЄС: Верховний представник Європейського Союзу Жозеп Борель висловив жаль з цього приводу.

 

В ЄС зазначили, що собор має сильне символічне, історичне та загальнолюдське значення. Там також нагадали, що Туреччина як член Альянсу цивілізації, зобов’язалась сприяти міжрелігійному та міжкультурному діалогу, виховувати толерантність та співіснування.

 

Як повідомляла "УМ", дискусія навколо майбутньої долі собору Святої Софії в Стамбулі розгорнулася в черговий раз після того, як 29 травня, в чергову річницю падіння Константинополя, в цьому храмі відбулося читання Корану.

 

Через тиждень президент Туреччини Ердоган доручив вивчити можливість перетворення Софії на мечеть. Пізніше міністр юстиції Абдулхаміт Гюль висловився за те, щоб собор знову став мечеттю, на користь цього висловився і міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Собор Святої Софії збудований у 532-537 роках за наказом візантійського імператора Юстиніана І. Він вважався протягом майже тисячоліття найбільшим у світі християнським храмом. Після захоплення Константинополя османами в 1453 році собор перетворили на мечеть, добудувавши навколо нього чотири мінарети.

 

Музеєм Айя-Софія стала в 1934 році. З 1985 року собор включений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

Собор Святої Софії щороку відвідує мільйони туристів. За даними стамбульської влади, лише у 2019 році пам’ятку відвідали 3,7 мільйона туристів.