В Іспанії засудили археолога за підробку артефактів

17:04, 14.06.2020
В Іспанії засудили археолога за підробку артефактів

Археолог підробив артефакти, начебто знайдені ним в італійському місті Велея неподалік Рима.

Археолог Елісео Ґіль засуджений до майже 28 місяців ув’язнення й близько 12,5 тисяч євро штрафу в Іспанії.

 

Причина: археолог нахабно підробляв свої найбільш відомі відкриття.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляє The Guardian.

 

Пан Ґіль, зокрема, ще в 2006 році представив артефакти, начебто знайдені ним в італійському місті Велея неподалік Рима. Знахідки свідчили, що мова басків (одного з історичних етносів Іспанії) існувала щонайменше в третьому столітті нашої ери — це на 600 років раніше, ніж вважалося до того.

 

Сам археолог заявляв, що його знахідка «перепише книги з історії». Утім уже у 2008 році експерти виявили на знайдених «артефактах» сліди цілком свіжої глини, а тексти баскською, написані на начебто старовинних глиняних дощечках, відсилали до філософа Рене Декарта, який жив у XVII столітті.

 

Крім того, на зображенні сцени розп’яття Христа було виявлено напис RIP («Rest In Peace», з англійської — «спочивай із миром»), що, власне, суперечить ідеї про його подальше воскресіння.

 

Відтак, Ґіля та його колегу Рубена Сердана звинуватили у шахрайстві. Але свій вирок суд міста Вітторія, розташованому в іспанському автономному регіоні Країна Басків — виніс лише цього тижня.

 

У постанові суду йдеться, що археологічними знахідками було зманіпульовано «за допомогою пізнішого втручання, яке мало на меті вказати, що написи й позначки на них були такого ж віку, як і самі знахідки, і що вони мали історико-культурну цінність, якою насправді не володіють».

 

Ґіля засудили до майже 28 місяців ув’язнення, а Сердана — до 15-ти. Обом присудили штраф у розмірі 12,5 тисяч євро на користь влади провінції Алава Країни Басків, яка фінансувала їхні розкопки.

 

Ще одного фігуранта справи — геолога Оскара Ескрібано — засудили до меншого штрафу й року в’язниці. Утім він, на відміну від Ґіля та Сердана, свою вину визнав.