У Китаї знайшли найдавнішу фігурку співочої пташки

16:40, 12.06.2020
У Китаї знайшли найдавнішу фігурку співочої пташки

Знайдена пташка має розмір менше двох сантиметрів у довжину.

Археологи знайшли фігурку співочої пташки, вирізьблену з опаленої кістки, під час  розкопок у китайській провінції Хенань, що в центральній частині КНР.

 

Фігурка є найдавнішою подібною фігуркою, знайденою на території Східної Азії. За попередніми оцінками, вона була створена 13,5 тисяч років тому.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляє AFP.

 

Знайдена пташка має розмір менше двох сантиметрів у довжину. Через крихітні розміри провести радіовуглецевий аналіз фігурки без її пошкодження було неможливо — тож учені проаналізували залишки обвуглених кісток, які знайшли поруч із пташкою.

 

Так вдалося встановити вік фігурки — 13500 років, що робить її «найстарішою відомою нам різьбленою фігуркою в Східній Азії», прокоментував AFP професор французького Університету Бордо Франческо Д’Еріко.

 

«Наші спостереження показують, що автор фігурки чудово знав, яку техніку краще застосовувати для різьблення тієї чи іншої частини тіла птахи. А ще важливо, що фігурка є не повністю доконаним відтворенням пташки», — додав професор.

 

Також учені припускають, що у фігурки не було якогось безпосереднього функціонального призначення, а отже, вона, скоріш за все, слугувала прикрасою. Це, на їхню думку, може дати поштовх новим дослідженням культури прадавніх людей Східної Азії.