Граф Грегор Розумовський: «Українці і росіяни не є однією нацією»

16:32, 07.03.2020
Граф Грегор Розумовський: «Українці і росіяни не є однією нацією»

Грегор Розумовський часто буває в Батурині.

Прямий нащадок останнього гетьмана України Кирила Розумовського – граф Грегор Розумовський постійно переконується у тому, як Москва дуже ефективно бомбардує пропагандою людей на Заході.

 

Про це пан Грегор зазначив у інтерв’ю Ukrainian Time у Відні, де постійно проживає.

 

За його словами, він щодня підтримує Україну дуже простим способом: розповідаючи людям про неї у своєму розширеному середовищі, а також під час публічних дискусій.

 

«Багато людей на Заході досі мало знають про Україну. Я вже не дивуюсь, але виникають питання на кшталт: «Українська мова - це російський діалект?». Або «Президент Путін сказав, що українці та росіяни - це одна нація. Чому ж вони всі засмучені Донбасом?». В таких випадках час зробити глибокий вдих і порахувати до двадцяти... Люди на Заході не можуть у цьому допомогти. Московська сторона дуже ефективно піддала їх бомбардуванню пропагандою протягом багатьох років», - розповів граф Розумовський.

 

У своєму салоні у Відні пан Грегор часто приймає українські культурні заходи. За його словами, в нього є відчуття, що він завдячує Україні.

 

«Ця країна зробила мою сім'ю великою і, звичайно, колективна ідентичність нашої сім'ї - українська. Принаймні, для тих, хто вважає себе українцями, а не росіянами - на жаль, ця друга тенденція також була і є. Крім того, в Україні так багато чудових талановитих митців! Як можна не хотіти їм допомогти?», - зізнався нащадок гетьмана.

 

Він також розповів про співпрацю з музеєм у Батурині, який нині розташований в будівлі, яка історично належала родині Розумовських: «Музеєм керує надзвичайно віддана директорка Наталія Борисівна Реброва. Я завжди щасливий, коли можу знову поїхати туди, тому що завжди є щось нове, щоб побачити».

 

І додав, що нещодавно подарував музею Батурина свою фамільну зброю: «Це палаш з  лезом із вуглецевої сталі. Походить від володіння гетьмана Кирила. Також я привіз до музею оригінал універсалу Кирила та указ цариці Єлизавети – вважаю, що вони обидва повинні бути в Україні».

 

Граф Розумовський також повідомив, що ніколи не мав наміру повернути будівлю музею у сімейне майно.

 

«Це навіть трішки божевільніше: мій прадід Кирило Розумовський приїхав до України незадовго до Першої світової війни і придбав руїни на той час, потім приватно профінансував перші реставраційні роботи. Якби він не закріпив стіни і не зробив новий дах, ніколи б не вдалося знову відкрити будинок у 2007 році. Але вже тоді мій прадід хотів подарувати палац людям як музей. І для мене зараз це здійснення його бажання через сто років. Ні, я б не хотів повертати цей будинок, навпаки: я хочу, щоб він залишався музеєм та був корисним для людей. Я вважаю, що в Україні наступні сто років музеї будуть ставати ще важливішими для культурної пам’яті країни», - розповів Грегор Розумовський.

 

За його словами, єдине чого він бажає дуже давно - отримати українське громадянство. Утім, це досить проблематично через те, що Австрія дуже неохоче допускає подвійне громадянство.

 

«Якщо громадянин Австрії подає заявку і отримує громадянство іншої країни, він ризикує  втратити не лише австрійський паспорт, а й посвідку на проживання і роки виплаченого їм пенсійного та медичного страхування… Втім, я дуже добре уявляю, як би я жив в Україні. Або незабаром, або в похилому віці», - підсумував нащадок гетьмана.

 

                                                                               ДОВІДКА «УМ»

Грегору Розумовському 3 березня 2020 року виповнилося 55 років. Він постійно проживає у Відні, займається політичним консультуванням.

 

Мати Грегора Доротея – уроджена принцеса Солмс-Хоєнсолмс-Ліх. Батько, граф Андрій Розумовський, протягом довгого часу працював політичним оглядачем німецької газети Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Через його роботу сім’я Грегора часто змінювала місце проживання, тож хлопчик  дитячі роки провів переважно в Празі та Франкфурті, але також пожив у Гаазі, Парижі та навіть в південно-африканському Йоханнесбурзі.

 

За фахом Грегор Розумовський історик. Довгий час він працював у відділі Європейської комісії, займався питаннями розширення ЄС. Далі заснував власну консалтингову компанію.

 

Україну вперше відвідав у 1991 році і відтоді регулярно приїздить у Київ та Батурин, вважаючи Україну своєю батьківщиною.

 

Раніше, в ексклюзивному інтерв'ю "УМ" граф Розумовський зазначив, що одного дня Україна стане частиною Євросоюзу.