Національний музей історії України очолить Федір Андрощук

16:31, 02.03.2020
Національний музей історії України очолить Федір Андрощук

Генеральним директором Національного музею історії України стане археолог, доктор історичних наук Федір Андрощук. 

 

Про це повідомили на Фейсбук-сторінці міжнародного об’єднання музеїв та професійних музейних працівників ICOM.

 

У конкурсі брали участь семеро кандидатів. 

 

За Андрощука проголосували 6 членів комісії з 9. Тетяна Сосновська, теперішня гендиректорка музею, яка теж брала участь в конкурсі, отримала 0 голосів. 

 

Андрощук – фахівець з історії вікінгів, викладав археологію Київської Русі, а також Скандинавії. У 2014 році в Інституті археології НАН України захистив докторську дисертацію, в основі якої була монографія "Мечі вікінгів".

 

Шлях дослідника до вивчення історії Скандинавії й Візантії розпочався з вивчення Київських та Шестовицьких археологічних знахідок скандинавського й візантійського походження. Роль цих місцевостей у культурних контактах двох регіонів стала предметом дослідження кандидатської дисертації, та, у значній мірі, пізніших досліджень.

 

Після завершення дисертаційного дослідження, вчений звернувся до вивчення зброї, зокрема мечів, як джерела досліджень міжкультурної взаємодії періоду вікінгів. Поглиблені студії найважливіших колекцій у музеях Данії, Ісландії, Норвегії та Швеції стали основою для створення наукової праці, що охоплює проблеми різноманітності, культурного й соціального значення мечів у Скандинавії та інших частинах Європи за часів вікінгів.

 

У мотиваційному листі на адресу комісіїпан Андрощук написав, що планує використовувати скандинавський музейний досвід. 

 

Документи, які археолог подав на конкурс, можна подивитися на сайті Мінкульту.

 

Андрощук почне працювати на посаді з 17 березня 2020 року.