Корюківська трагедія: 77 років злочину проти людства

18:49, 01.03.2020
Корюківська трагедія: 77 років злочину проти людства

Корюківська трагедія стала каральною операцією угорських підрозділів СС.

Корюківська трагедія є злочином проти людства часів Другої світової війні. У березні 1943 року було вбито, за одними з даних, понад 6 700 мешканців українського містечка Корюківка на Чернігівщині.

 

День пам’яті жертв Корюківської трагедії в Україні традиційно відзначається 1 березня.

 

Науковці вважають, що ці вбивства майже у 45 разів перевищують злочин у білоруській Хатині, у 41 – чеське Лідице, у 12 – французький Орадур.

 

Корюківська трагедія стала каральною операцією угорських підрозділів СС у відповідь на дії радянських партизанів, група яких переважала угорців майже у 10 разів, але ті нічого не зробили для порятунку мешканців. Місцеві історики стверджують, що партизани могли врятувати бодай частину мешканців чернігівського міста, однак зумисне цього не зробили.

 

Загалом на Чернігівщині нацистські колаборанти знищили понад 60 тисяч осіб.

 

Водночас Росія замовчує участь у цій каральній операції 399-ї польової жандармерії, яка стояла під містечком під час Корюківської трагедії у 1943 році.

 

За інформацією Українського інституту національної пам’яті, ця група жандармів складалася переважно з росіян, одягнених в уніформу, схожу на одяг донських козаків.

 

Тривалий час радянська пропаганда замовчувала трагедію на Корюківщині. У 1977 році у місті встановили меморіальний пам’ятник «на честь героїчного опору населення німецько-фашистським загарбникам» із «вічним вогнем». У 2013 році з нагоди 70-ї річниці з дати трагедії указом президента було передбачено заходи для вшанування пам’яті жертв цього військового злочину.