Цей день в історії: створено Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка

10:51, 11.02.2020
Цей день в історії: створено Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка

11-12 лютого 1989 року, створено Товариство української мови імені Тараса Шевченка, нині – Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

 

Товариство української мови імені Тараса Шевченка стало правонаступником культурно-освітньої громадської організації «Просвіта», що була створена у Львові у 1868 році. Тоді основним завданням організації було сприяння просвіті українського народу в культурному, національно-політичному та економічному напрямках.

 

Окрім того, «Просвіта» заснувала при читальнях крамниці, кооперативи, молочарні, ощадно-позичкові каси. Для здібної молоді товариство призначило стипендії та влаштовувало стажування в Європі. Освітні товариства за прикладом галицького і під назвою «Просвіта» після 1905 року з’явилися в Одесі, Миколаєві, Катеринославі, Кам’янці-Подільському, Житомирі, Чернігові, Мелітополі та інших містах України.

 

У 1917–1922 рр. осередки «Просвіти» стали центрами українського національного життя на центрально та східноукраїнських землях (у 1922 році більшовики ліквідували понад 4 тисячі філій Товариства). На Західній Україні «Просвіта» існувала до 1939 року. Лише наприкінці 80-х років ХХ ст. організація відновила свою роботу.

 

11-12 лютого 1989 року в Києві, в Будинку кіно відбулась установча конференція – перший легальний форум незалежної громадської організації у Києві. Тоді ж був ухвалений статут і обрано керівництво Товариства, на чолі з Дмитром Павличком.

 

12 жовтня 1991 року Товариство української мови імені Тараса Шевченка було реорганізоване у Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

 

Нині Товариство займається розвитком національної культури, відродженням історичної пам’яті, формуванням національної свідомості. Осередки організації знаходяться у кожному обласному центрі України.