У Києві встановили меморіальний знак жертві репресій Ганні Ріхтер

16:33, 11.04.2018
У Києві встановили меморіальний знак жертві репресій Ганні Ріхтер

Меморіальний знак Ганні Ріхтер на фасаді будинку по вулиці Лютеранська, 12 у Києві.

Громадська організація «Остання адреса - Україна» увіковічнила пам'ять  репресованої за часів  тоталітарної радянської влади стоматолога Ганни Ріхтер.

Меморіальний знак встановили на фасаді будинку по вулиці Лютеранська, 12 у Києві в середу.

 

У церемонії встановлення меморіальної таблички взяв участь її онук - старший радник, а раніше директор Представництва з питань свободи ЗМІ ОБСЄ Андрій Ріхтер, який розповів історію життя своєї бабусі.

 

За його словами, Ганна Ріхтер мешкала в цьому будинку у квартирі номер 9. Її у 1918 році було звинувачено у шпигунстві на користь Німеччини,  вона була етнічною росіянкою. Ріхтер заарештували в грудні 1937 року, а через три місяці - в березні 1938 року розстріляли. Пізніше в 1958 році Ріхтер реабілітували.

 

Пані Ріхтер з 1912 року проживала в Києві, працювала зубним лікарем у стоматологічній поліклініці Українського Червоного Хреста і була безпартійною.

 

За словами координатора проекту Павла Калюка, у Києві громадська організація вже встановила 14 меморіальних таблиць.

 

Громадська організація «Остання адреса - Україна» - це соціальна ініціатива, що має на меті увічнення пам'яті жертв політичних репресій та державного свавілля в роки тоталітарної радянської влади.  Результатом діяльності є установка персональних меморіальних знаків єдиного зразка на фасадах будинків, які стали останніми прижиттєвими адресами жертв репресій.