Максим Кривцов «Далі»: у Києві попрощалися з поетом-воїном, фото

17:23, 11.01.2024
Максим Кривцов «Далі»: у Києві попрощалися з поетом-воїном, фото

Попрощатися з поетом-воїном з позивним «Далі» Максимом Кривцовим у Києві прийшли сотні людей. (Фото: Цензор.нет та Суспільне)

Захисника і поета Максима Кривцова вшанували з військовими почестями у Києві у четвер, 11 січня.

 

Попрощатися з поетом-воїном з позивним «Далі», який поліг за Україну 7 січня, прийшли сотні людей.

 

Поховають Максима 12 січня в його рідному Рівному

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють українські ЗМІ.

 

Опівдні воїна відспівали у Михайлівському Золотоверхому соборі. Опісля — похоронна процесія вирушила на Майдан Незалежності.

 

 

Поки процесія йшла з Михайлівського собору, з динаміків лунали вірші Кривцова.

 

 

Як передає Суспільне, віддати шану полеглому воїнові прийшли близько тисячі людей: родичі, друзі, військовослужбовці й ті, хто не був особисто знайомий з Максимом Кривцовим.

 

 

Вшанувати пам'ять "Далі" прийшов музикант і військовослужбовець Юрко Юрченко. Вони познайомилися ще у 2015 році. Каже, що на вірші Кривоцова створив пісню "Жовтий скотч".

 

"Його вірші дуже незвичні, вони ні на що не схожі, дуже глибокі і дуже широкі. Коли їх читаєш, перед очима перебігає сама картина. Тобто вони оживають. Є такі вірші, які на музику зовсім не лягають, вони самодостатні. Вірш про Бучу, наприклад, який облетів весь світ", — розповів Юрко Юрченко Суспільному.

 

 

"Далі" був особливий, світлий і зовсім не схожий на воїна, пригадує музикант. "Хто не народжений для війни, так це Макс. Він мав жити, писати. Для мене це свята людина", — каже Юрко Юрченко.

 

 

Після прощання процесія відправилась до місця поховання – рідного міста Максима – Рівне.

 

Нагадаємо, Максим Кривцов пішов на війну добровольцем у 2014 році. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС й у Veteran Hub. Після повномасштабного вторгнення росіян у 2022-му повернувся на фронт. Продовжував писати вірші та прозу. Мав незавершений роман.

 

Як повідомляла «УМ», поет, захисник України Максим Кривцов із позивним «Далі» загинув 7 січня 2024 року на війні.

 

Він є автором книги «Вірші з бійниці», визнаної однією з найкращих українських книжок 2023 року за версією Українського ПЕН. Його поезія звучала у межах проєкту радіо «Промінь» «День, якого не повинно бути».

 

 

Після загибелі поета українці розкупили весь наклад збірки «Вірші з бійниці». Видавництво «Наш формат» оголосило, що випустить її новий наклад. Кошти, виручені від продажу теперішнього та майбутніх накладів книжки, видавництво порівну перераховуватиме родині Максима Кривцова та громадській організації «Реформація» на просвітницькі книжкові проєкти для військових.