Ідентифіковано вбивць письменника Володимира Вакуленка - Генпрокуратура

11:30, 14.11.2023
Ідентифіковано вбивць письменника Володимира Вакуленка - Генпрокуратура

Підозрювані у вбивствах окупанти. (Фото: сайт Офіс генпрокурора)

Особи двох окупантів, причетних до розстрілу українського дитячого письменника Володимира Вакуленка та вбивства ще трьох людей під час окупації Харківщини – встановлені  правоохоронцями.

 

Як інформує УМ, про це 14 листопада повідомили на сайті Офісу генпрокурора.

 

Як встановило слідство, підозрювані проходять військову службу у стрілецькому полку псевдоугруповання «ЛНР» 8-ої загальновійськової армії Південного воєнного округу збройних рф. Це командир роти з позивним «Лев» та його підлеглий, кулеметник на прізвисько «Удод». Обидва — уродженці Луганська.

 

За даними правоохоронців, торік підозрювані перебували в окупованому на той час селі Капитолівка Ізюмського району. Вони дізнались, що у селі проживає український дитячий письменник Володимир Вакуленко, який виступає проти дій рф.

 

 

22 березня 2022 року озброєні окупанти приїхали до будинку Вакуленка та провели там «обшук». Після цього вони затримали письменника та його 14-річного сина. Окупанти відвезли їх до місця своєї дислокації та намагались схилити письменника до співпраці «з новою владою». 

 

Отримавши відмову, окупанти змусили чоловіка зняти з себе одяг, щоб пошукати на його тілі татуювання з українською символікою. Вкотре отримавши відмову, росіяни відвезли письменника разом з його сином назад.

 

Проте 24 березня окупанти повернулися і цього разу «затримали» тільки письменника. Командир роти «Лев» наказав своєму підлеглому-кулеметнику застрелити письменника. «Удод» вистрелив у чоловіка з пістолета Макарова. Внаслідок отриманих вогнепальних поранень Вакуленко помер на місці.

 

Як повідомляла УМ, за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора проведено масштабну спецоперацію та викрито злочинну організацію, учасники якої вирощували та розповсюджували наркотичні речовини.