У Севастополі палають субмарина Kilo і десантний корабель - командувач Повітряних сил подякував пілотам, фото

10:43, 13.09.2023
У Севастополі палають субмарина Kilo і  десантний корабель - командувач Повітряних сил подякував пілотам, фото

У Севастополі горить десантний корабель класу Ropucha і субмарина Kilo (Фото: Твіттер (Х) OSINTtechnica)

Дослідники OSINT повідомляють, що на судноремотному заводі в окупованому Севастополі пошкодили великий десантний корабель класу Ropucha та підводний човен класу Kilo.

 

Як інформує УМ, про це 13 вересня повідомили OSINT-дослідник MT Anderson та аналітики OSINTtechnical у мережі Х

 

«Схоже, що вранці українські війська успішно атакували доки Севастопольського суднобудівного заводу, які, ймовірно, зайняті російським підводним човном класу "Кіло" і десантним кораблем класу "Ропуха"», - повідомили OSINT.

 

Йдеться про великий десантний корабель проєкту 775 (Ropucha), які будувалися на верфі Stocznia Polnocna в Польщі та субмарину класу Kilo.

 

Дослідники також публікують фото, де стверджують, що на ньому горить десантний корабель проєкту 775.

 

 

Ці судна були у сухому доці Севастополя станом на ранок 12 вересня.

 

Підводні човни класу "Кіло" –  збірне позначення, прийняте в NATO для двох проєктів російських підводних човнів: субмарин проєкту 877 "Палтус" та проєкту 636 "Варшав'янка".

 

 

Великі десантні кораблі проєкту 775 – за кодифікацією НАТО - Ropucha (польськ. жаба) - серія великих десантних кораблів (ВДК) 2-го рангу ближньої і дальньої морської зони, побудованих у Польщі для ВМФ СРСР.

 

Кораблі призначені для висадки морського десанту і перекидання морем військ і вантажів. Здатні транспортувати різні види бронетехніки, включно з танками. Кораблі цього проєкту є основою російського десантного флоту.

 

Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук подякував українським пілотам в контексті "бавовни" в тимчасово окупованому Севастополі.

 

Про Олещук написав у Telegram.

 

«А поки окупантів "штормить" і вони досі оговтуються від нічної бавовни у Севастополі, подякую  пілотам Повітряних сил Збройних Сил України за чудову бойову роботу!», - сказано в повідомлені генерала.

 

Повітряні сили офіційно не коментують вищевказані події.

 

У свою чергу представник ГУР Андрій Юсов підтвердив ушкодження двох суден під час нічної атаки на Севастопольський морський завод.

 

За його словами, ідеться про дизель-електричний підводний човен «Ростов-на-Дону» та великий десантний корабель «Мінськ».

 

«Українська розвідка підтверджує ушкодження великого десантного корабля «Мінськ» і підводного човна «Ростов-на-Дону»», — сказав Юсов.

 

Нагадаємо, що в ніч на 4 серпня СБУ спільно з ВМС ЗСУ катерами-камікадзе успішно уразили російський великий десантний корабель "Оленегорский горняк". Цей корабель також належить до великих десантних кораблів проєкту 775 (Ropucha). Всього у рамках цієї програми було побудовано 25 суден проєкту 775, і ще три модернізовані 775М (775/III), які відрізнялися озброєнням – останній з кораблів було спущено на воду у 1990 році.

 

Як повідомляла УМ, у ніч на 13 вересня окупаційна "влада" Севастополя повідомила про пожежу на судноремонтному заводі в районі Кілен-балки, Міноборони Росії заявило про атаку ракетами та безпілотними катерами, внаслідок якої пошкоджено два кораблі.