Ахмед Алієв очолить представництво незалежної Ічкерії в Україні

13:20, 01.11.2022
Ахмед Алієв очолить представництво незалежної Ічкерії в Україні

Ахмед Закаєв задоволений фактом визнання Україною суверенітету Ічкерії

Стало відомо, що представництво незалежної Ічкерії в Україні очолить прем‘єр-міністр у вигнанні Ахмед Алієв. 

 

Як інформує Україна молода, про це глава уряду Ічкерії у вигнанні Ахмед Закаєв розповів у інтерв‘ю «Главкому».

 

Закаєв зазначив, що він задоволений фактом визнання Україною суверенітету Ічкерії. Він наголосив, що важливим є визнання світом, що Ічкерія є окупованою Росією територією.

 

«Я абсолютно задоволений рішенням Верховної Ради. Ми можемо прискіпуватися до формулювань. Але ж окупованою вважається територія, захоплена іншою державою. Тому такого визначення достатньо.

 

У березні я також говорив, що нам не принципове питання визнання нашої незалежності, оскільки воно відбулося ще у 1997 році на рівні ОБСЄ. Членами цієї організації є 57 держав. Після Першої чеченської військової кампанії ми під егідою ОБСЄ провели демократичні вибори. Вони пройшли на основі нашої Конституції від 1992 року. 

 

У Конституції було чітко написано, що Чеченська республіка – незалежна суверенна демократична правова держава. Тобто наша країна була визнана міжнародною спільнотою багато років тому. Після виборів ми підписали з Росією договір про мир, в якому було чітко написано, що надалі Російська Федерація і Чеченська республіка Ічкерія будуть будувати свої взаємини на основі принципів і норм міжнародного права», – зазначив він.

 

Закаєв також розповів, що після визнання Україною суверенітету Ічкерії, в Україні запрацює представництво республіки.

 

«Для нас було важливо визнання факту окупації з боку Росії. Це юридичний момент. Після цього рішення в Україні ми можемо відкрити представництво, що ми зараз і робимо. Воно, до речі, вже почало функціонувати. Поки, як ви розумієте, ми в Чечні не можемо відкрити дипломатичну місію України через окупацію», – розповів Ахмед Закаєв.

 

Нагадаємо, раніше уряд невизнаної Чеченської Республіки Ічкерія на чолі з Ахмедом Закаєвимзвернувся до президента України Володимира Зеленського з закликом щодо визнання її незалежності. Закаєв під час перебування в Україні надав Зеленському та уряду України пакет документів, що доводить незалежність Чеченської Республіки, факт її окупації, і записали звернення, надали супроводжуючі документи про необхідність визнання Україною незалежності Чеченської Республіки Ічкерія. 

 

Як повідомляла УМ, 18 жовтня Верховна Рада ухвалила постанову щодо визнання Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою Російською Федерацією і засудження вчинення геноциду чеченського народу.