Психолог Олег Покальчук розповів про три народні запити на деолігархізацію

12:13, 04.04.2021
Психолог Олег Покальчук розповів про три народні запити на деолігархізацію

Соціальний психолог Олег Покальчук.

Соціальний психолог Олег Покальчук вважає ірраціональними народні запити на деолігархізацію.

 

На його думку, в українському суспільстві існує три таких запити, які далекі від справжнього значення цього процесу.

 

Як передає Україна молода, таку думку Олег Покальчук висловив у інтерв’ю Укрінформ.

 

«Існує три різних взаємозаперечних запити: «грабувати награбоване», «щоб був порядок», і на справедливість, яка вища за закон. Всі ці запити дійсно народні, й тому цілком ірраціональні», - вважає психолог.

 

Пан Покальчук додав, що влада, залежно від ситуації, вправно натискає на ці клавіші, відводячи гнів від себе у бік офіційних багатіїв:

 

«Оскільки народ знає про олігархів виключно з телевізора, то навіть та його частина, яка з першого разу може вимовити слово «деолігархізація», пояснити далі сам пропонований процес без конспірології вже не в змозі».

 

Стосовно впливу олігархів на політичну систему України, Покальчук зауважив, що насправді його немає, бо «вони самі, а не весь той ляльковий театр, який називається «партіями», і є політичною системою України».

 

На його переконання, в новітній історії України немає нічого хорошого чи поганого, де не було б сліду олігархічного впливу.

 

«Ця країна залежить від олігархів, бо коли вони сердяться, то можуть дуже швидко вказати демократично обраній владі на її справжнє місце. Винятком стають тільки ті, за кого серйозно беруться американці. Ну, тоді вже й ми собі «у свинячий голос» підключаємося», - констатував Покальчук, вочевидь, натякаючи на санкції, запроваджені урядом США щодо олігарха Ігоря Коломойського.

 

Як повідомляла «УМ», Офіс Президента України подякував США "за підтримку деолігархізації" після запровадження санкцій щодо Коломойського. Щоправда прізвище олігарха на Банковій не згадували.

 

Речниця президента Зеленського Юлія Мендель каже, що вона не ворожка, але не виключає, що що в Офісі Президента України не виключають запровадження санкцій проти колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського та його екстрадиції до США.