Заступник генпрокурора Мамедов нарахував на Донбасі найманців з тридцяти країн

19:04, 07.09.2020
Заступник генпрокурора Мамедов нарахував на Донбасі найманців з тридцяти країн

Гюндуз Мамедов (праворуч) під час робочої поїздки на Донбас. (Фото Офісу генпрокурора)

Офіс генпрокурора зареєстрував кримінальні провадження за фактами участі понад 100 іноземних найманців у складі незаконних збройних формувань Росії, які ведуть війну проти України на Донбасі.

 

Географія країн походження найманців, які воюють в Україні, дуже різноманітна і складає понад 30 держав.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов, який курує роботу Департаменту з нагляду за розслідуванням злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту в інтерв'ю Радіо Свобода.

 

Зокрема, пан Мамедов зазначив, що серед країн, з яких походять найманці - Франція, Чехія і навіть Чилі. Найбільша їхня кількість наразі з Іспанії та Сербії – по 27 осіб, Молдови – 26, Франції – 20.

 

Як приклад заступник генпрокурора навів ультраправу організацію "Континентальна єдність", що займається організацією участі французьких "добровольців" у НЗФ Росії. Один із засновників цієї організації Віктор Лента часто дає інтерв’ю, розповідаючи про свою безпосередню участь у збройному конфлікті на території України.

 

За словами Мамедова, Україні відомо, що на території Росії створені спеціальні навчальні центри, де проводиться вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання найманців з метою використання у збройному конфлікті на території Донецької та Луганської областей України.

 

Посадовець також підкреслив, що останнім часом Офіс генпрокурора "став діяти активніше" в цьому напрямку. Роботу відомства спрямовано на такі вектори: національне розслідування, ініціювання розслідувань в державі громадянства (у разі відмови в екстрадиції), та надання подальшого сприяння іноземним правоохоронним органам.

 

"У цьому контексті маємо дуже ефективну співпрацю з Чехією. В Україні зареєстровано кримінальне провадження по 16 громадянах цієї країни", - каже Гюндуз Мамедов.

 

Як повідомляла «УМ», слідчі департаменту з військових злочинів Офісу генпрокурора викликають на допит журналіста Юрія Бутусова, який одним з перших заявив у низі публікацій, що провал операції СБУ із затримання бойовиків з групи Вагнера стався через витік інформації з Офісу президента.

 

За неофіційними даними, українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.

 

Депутати фракції "Європейська солідарність" оприлюднили докази вербування російських військових, під час яких вони розповідають, як воювали на Донбасі проти української армії і вимагають розслідувати зрив спецоперації. 

 

Герой України Григорій Омельченко у низці публікацій для "УМ", прямо називає "кротами", які "злили" інформацію про спецоперацію Москві - пана Єрмака, а відтак, і президента Зеленського, який його "покриває" у цьому скандалі.