Журналіст Юрій Бутусов свідчитиме про зрив операції із затримання «вагнерівців»

09:15, 04.09.2020
Журналіст Юрій Бутусов свідчитиме про зрив операції із затримання «вагнерівців»

Юрія Бутусова викликають на допит 9 вересня. (Фото з Фб-сторінки Юрія Бутусова)

Слідчі департаменту з військових злочинів Офісу генпрокурора викликають на допит журналіста Юрія Бутусова, який одним з перших заявив у низі публікацій, що провал операції СБУ із затримання бойовиків з групи Вагнера стався через витік інформації з Офісу президента.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це пан Бутусов написав у Facebook і оприлюднив скріншот повідомлення заступника начальника відділу департаменту з військових злочинів Андрія Ткаченка.

 

За словами журналіста, його викликають на допит 9 вересня до Офісу генпрокурора, як свідка за фактом ведення Росією агресивної війни проти України. Запросив його саме  Андрій Ткаченко.

 

«Мене викликали на допит у справі про спецоперацію із затримання 28 "вагнерівців" - у справі, якої офіційно не існує! Ну що ж, це величезний крок вперед - адже спочатку влада заявила, що ніякої операції щодо "вагнерівців" не було, коментувати нічого, але, нарешті, здоровий глузд взяв гору», - написав пан Бутусов.

 

Журналіст стверджує, що повідомить слідству всю відому йому «інформацію по справі, свої підозри і доводи по тим, хто саме в кабінеті президента дав наказ про скасування захоплення терористів».

І наголошує: «Справа про зраду в Офісі президента вдалося зрушити з мертвої точки, тепер все, що я писав, буде процесуально закріплено в справі, і, якщо Генпрокуратура і СБУ не проведуть слідство, значить, хтось із прокурорів буде змушений взяти на себе відповідальність за приховування витоку інформації».

 

За його даними, «президент Зеленський, глава його Офісу Єрмак, начальник комітету  з розвідки Демченко отримали інформацію, що спецоперація проводиться спільно зі  спецслужбами США, що курує її безпосередньо співробітник Т., що в цю операцію вкладені чималі ресурси, як українських, так і американських спецслужб».

 

Відтак, Юрій Бутусов констатує: «Тим не менше було вирішено не псувати стосоунки з Росією, не псувати стосунки з представником Путіна Дмитром Козаком».

 

Як повідомляла «УМ», 14 серпня Білорусь передала Російській Федерації 32 бойовиків "Вагнера", яких затримали 29 липня.

 

За неофіційними даними, українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.

 

Журналістка Яніна Соколова опублікувала на своєму Youtube-каналі записи з вербуванням російських військових, під час яких вони розповідають, як воювали на Донбасі проти української армії. 

 

Герой України Григорій Омельченко у низці публікацій для "УМ", прямо називає "кротами", які "злили" інформацію про спецоперацію Москві - пана Єрмака, а відтак, і президента Зеленського, який його "покриває" у цьому скандалі.