Пожежа у Чорнобильській зоні: вогонь не здолали, радіаційна обстановка стабільна, фото

11:46, 11.04.2020

Рятувальникам і працівникам Корогодського, Котовського та Денисовецького лісництв не вдалося приборкати масштабну пожежу у Чорнобильській зоні відчуження станом на ранок суботи. Радіаційна обстановка стабільна.

 

Приборкати вогонь в окремих осередках пожеж намагаються 319 чоловік, залучено 85 одиниць техніки, в тому числі 3 літаки та 3 вертольоти ДСНС.

 

Як повідомляє журналіст «України молодої», в окремих північних районах Київщини було видно задимлення на горизонті. Зокрема, в Ірпені, Бучі, Ворзелі та Гостомелі навіть відчували дим протягом п’ятниці та в ніч на суботу.

 

 

За неофіційними даними, згоріли кілька сіл, вогонь добирається до об‘єкту «Дуга». Пожежа триває вже більше тижня! 

 

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій інформують, що станом на 7.00 ранку  11 квітня у Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення спостерігається горіння трав’яного настилу та лісової підстилки окремими осередками.

 

 

Лише протягом 10 квітня з літаків і вертольотів було здійснено 96 скидів (240 тон води).

 

 

Рятувальники запевняють, що в Києві та Київській області радіаційна обстановка стабільна, потужність експозиційної дози на поверхні ґрунту та вміст радіонуклідів у воді не перевищують допустимих значень: м. Київ – 0,013 мР/год, Київська область – в межах 0,011 мР/год. при допустимому фоні 0,05 мР/год.

 

 

Збитки від пожежі у зоні відчуження ЧАЕС попередньо оцінюються у десятки мільйонів гривень.

 

Як повідомила раніше в.о. голови Державного агентства з управління Зоною відчуження Катерина Павлова під час онлайн-брифінгу, точний розмір пройденої вогнем території наразі неможливо встановити через велике задимлення, але станом на 8 квітня його оцінили у 3,5 тис. га.

 

На думку Павлової, у зоні відчуження протягом останніх 5 років здійснили недостатньо заходів для запобігання таких пожеж.

 

«Ситуація, яка склалася на сьогодні обумовлена багатьма факторами, є зміни клімату, всі бачили, яка була зима і вся ця суха трава, суходіл, він дуже стрімкий до загорання... Багато протипожежних розривів не зроблено і не приведені в той стан для того, щоб ми могли стримувати такі масштаби вогню. На сьогодні ми не були готові, інфраструктура для гасіння і запобігання таких пожеж у нас не готова», - констатує пані Павлова.

 

Голова Держагенства вже звернулася до голови Нацполіції України Ігоря Клименка з проханням встановити факти можливих навмисних підпалів та дій, які призвели до пожеж та можуть мати ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 194 КК України (Умисне знищення або пошкодження майна).

 

 

Президент Володимир Зеленський привітав рішення Ради збільшити штраф за спалювання сухостою до шести тисяч гривень. В той же час він закликав народних депутатів криміналізувати спалення сухостою в Україні.

 

«Я хочу звернутись саме тих до громадян, яким байдуже. Мова про тих. хто у ХХІ сторіччі спалює траву, чим спричиняє страшні пожежі. Я розповім, що таке ваше байдуже в цифрах. У цьому році, кількість пожеж у природних екосистемах збільшилась на 30 відсотків. Ваше байдуже - це пожежі на території в 20 тисяч гектарів. Це в чотири рази більше пожеж в українських лісах. Через ваше байдуже цілодобовим гасінням пожеж займається три з половиною тисячі людей та тисяча одиниць техніки ДСНС. Результати вашого "байдуже" були помітні навіть з супутників НАСА», - наголосив Зеленський напередодні.Як повідомляла «УМ», з 4 квітня в Чорнобильській зоні відчуження не можуть загасити пожежу, яка виникла, за даними поліції, в результаті умисного підпалу трави "заради забави".

 

Згідно з даними оперативного штабу на території зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення існує декілька місць займання, які не пов’язані між собою територіально та в часовому проміжку.