У Чорнобильській зоні палає 100 га лісу: радіація вище норми

12:14, 05.04.2020
У Чорнобильській зоні палає 100 га лісу: радіація вище норми

Євген Фірсов зафіксував вищий за норму рівень радіації у центрі пожежі у Чорнобильській зоні.

Майже у п’ять разів збільшилася площа лісової пожежі протягом доби біля села Володимирівка Котовського лісництва у зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції станом на ранок неділі.

 

У центрі пожежі зафіксована радіація вище норми.

 

Якщо в суботу площа пожежі в Чорнобильській зоні становила 20 гектарів, то нині вогняна стихія охопила аж 100 гектарів лісу!

 

 Про це повідомив в. о. голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов у неділю.

 

"Вогнеборці продовжують боротися з пожежею, яка виникла у Чорнобильській зоні. Ситуація складна. Вогонь поширився на Чорнобильську зону 20 гектарів, але загалом палає більше 100 гектарів. Як це зараз часто буває, спочатку хтось підпалив траву, а потім вогонь перекинувся і на дерева", - зазначив Євген Фірсов у Facebook.

 

За його словами, є й погані новини: «У центрі пожежі радіація вище норми. Показники приладу становлять 2,3 при нормі 0,14. Але така ситуація тільки в осередку пожежі».

 

Посадовець акцентував, що порушуватиме питання про збільшення штрафів за підпал у 50-100 разів.

 

«Як це зараз часто буває, спочатку хтось підпалив траву, а потім вогонь перекинувся і на дерева, - наголошує в. о. голови Державної екологічної інспекції. - На жаль, руки в нас зазвичай доходять до реформ лише тоді, коли трапляється біда. Проблема підпалів трави несвідомими громадянами навесні та восени в нас давно вже стоїть дуже гостро. Втім, штраф за таке порушення досі складає лише 175 грн. І кожен рік ми бачимо одну й ту саму картину - в усіх регіонах палають поля, очерет, ліси».

 

На його переконання, це варварство необхідно нарешті вже припиняти: «На першому ж засіданні парламенту депутати мають суттєво підняти штрафи за підпал трави. За відсутність маски зараз вас можуть покарати на 17 тисяч гривень. А за підпал, який може забрати чиєсь життя (як вже недавно відбулося на Житомирщині), штраф мізерний. Так тривати більше не може. Штрафи за підпали мають бути збільшені у 50-100 разів».

 

Пан Фірсов зауважує, що відповідні законопроекти є, тож сподівається, що Рада таки проголосує за них. Інакше масштабні пожежі будуть і надалі відбуватися кожної осені та весни.

 

Як повідомляла «УМ», масштабну лісову пожежу в Чорнобильській зоні в суботу намагалися погасити за допомогою авіації.