Київ за три дні: Мелоні, фон дер Ляєн, Трюдо та де Кроо зустрілися із Зеленським у Гостомелі, фото

14:58, 24.02.2024
Київ за три дні: Мелоні, фон дер Ляєн, Трюдо та де Кроо зустрілися із Зеленським у Гостомелі, фото

Лідери Італії, Бельгії, Канади та ЄС у Гостомелі. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, а також прем’єр-міністри Італії, Бельгії та Канади - Джорджа Мелоні, Александр Де Кроо та Джастін Трюдо взяли участь у церемонії в селищі Гостомель на Київщині, звідки російські окупанти планували «захопити Київ за три дні» два роки тому.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента в суботу, 24 лютого.

 

Глава держави подякував українцям, які два роки виборюють перемогу після російського повномасштабного вторгнення.

 

«Два роки тому ми вогнем тут зустрічали ворожий десант. Два роки потому ми зустрічаємо тут наших друзів та партнерів... І це символічно і красномовно описує шлях, який ми пройшли за ці два роки і різницю між 24 лютого тоді і зараз», - сказав Зеленський, вітаючи гостей.

 

 

За його словами, будь-яка нормальна людина хоче, аби війна закінчилась, але ніхто з нас не дозволить, аби закінчилась країна наша.

 

«Саме тому до слів про завершення війни ми завжди додаємо: на наших умовах. Саме тому біля слова мир завжди звучить: справедливий. Саме тому в майбутній історії біля слова Україна завжди стоятиме слово Незалежна. Боремось за це. І переможемо. У найкращий день нашого життя», - додав президент.

 

 

Також Верховний Головнокомандувач зустрівся з військовослужбовцями, які брали участь в обороні аеропорту «Антонов», та вручив державні нагороди: ордени «Золота Зірка» зі званням Герой України, відзнаки президента «Хрест бойових заслуг» та ордени Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів, «За мужність» ІІ та ІІІ ступенів і відзнаки «Іменна вогнепальна зброя».

 

На його думку, Гостомель є «символічним місцем: «Саме тут Путін хотів виграти битву за нашу столицю, битву за Київ – ключову битву того бліцкригу, який він планував. І саме тут він зазнав першої й фундаментальної поразки. Коли наші воїни знищили десант російських убивць і не дали Росії створити тут її плацдарм, світ побачив найголовніше. Побачив, що будь-яке зло може бути розбитим. І російське – не виняток».

 

 

Зеленський додав, що коли світ іще не вірив в Україну, українці довели, що можуть боротися, воювати й робитимуть це.

 

Президент подякував усім друзям і партнерам України за підтримку нашої держави й народу, а також українським воїнам і мільйонам звичайних людей, які долучилися до захисту країни. 

 

І висловив переконання, що всі російські вбивці, починаючи з путіна, обов’язково відповідатимуть за скоєне в Україні.

 

 

Як повідомляла «УМ», колишній прем’єр Британії Борис Джонсон приїхав до Києва у день другої річниці повномасштабного вторгнення рф, 24 лютого.

 

Нагадаємо, Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров звернулися до українців у день другої річниці повномасштабного вторгнення рф, 24 лютого.