НАТО буде сильнішим з Україною – Ріші Сунак

14:36, 16.01.2024
НАТО буде сильнішим з Україною – Ріші Сунак

Ще кілька днів том Ріші Сунак витупав у Верховній Раді. (Фото Офісу президента)

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак переконаний, що Україна має повне право бути членом НАТО, а Північноатлантичний альянс стане лише сильнішим з Україною.

 

Як інформує Україна молода, про це він лава уряду заявив під час виступу в британському парламенті у вівторок.

 

Прем'єр нагадав, що від початку повномасштабного вторгнення Велика Британія надала Україні допомоги на майже 12 мільярдів фунтів стерлінгів і стала першою країною, яка передала Україні летальну зброю, танки і далекобійні ракети.

 

Пан Сунак також акцентував, що Британія стала першою країною, яка виконає обіцянку взяти нові двосторонні зобов'язання у сфері безпеки, окреслені на саміті НАТО у 2023 році.

 

"Повноправне місце України - в НАТО, і НАТО буде сильнішим, коли в ньому буде Україна. Але ці зобов'язання допоможуть перекрити розрив до того часу, поки цей день не настане", - сказав британський прем'єр.

 

За його словами, Велика Британія підтримуватиме Україну так довго, скільки це потрібно, оскільки безпека України - це також і безпека Британії.

 

«У п'ятницю я відвідав Київ, щоб зустрітися з Президентом Зеленським і виступити в українському парламенті. Я передав послання від цієї Палати до Ради, що ми будемо з Україною сьогодні, завтра і так довго, як це буде потрібно. Якщо путін переможе в Україні, то він не зупиниться на досягнутому, а іншим зловмисникам це надасть сміливості. Ось чому безпека України - це наша безпека», - сказав він.

 

Сунак підкреслив, що рішучість Британії «не тільки не похитнеться, цього року збільшиться і наша військова підтримка України».

 

«Ми надамо найбільший пакет оборонної допомоги Україні з початку війни вартістю 2,5 млрд фунтів стерлінгів. Він включатиме більше засобів протиповітряної оборони, більше протитанкового озброєння, більше далекобійних ракет, тисячі додаткових боєприпасів та артилерійських снарядів, тренування для тисяч українських військовослужбовців, а також найбільший пакет новітніх безпілотників, який будь-коли надавала Україні будь-яка країна», - зазначив прем’єр.

 

Сунак сказав, що укладена з Україною угода допоможе «подолати розрив до того часу, поки цей день не настане». Він зазначив, що, згідно з домовленістю, Британія допоможе Україні розбудувати військові сили і засоби, і «якщо Росія коли-небудь знову вторгнеться в Україну», то Лондон надасть «швидку і постійну допомогу, в тому числі сучасне обладнання на суші, в повітрі і на морі».

 

«Разом з нашими союзниками Велика Британія буде поруч з першої і до останньої миті», - наголосив Сунак.

 

Як повідомляла «М», Ріші Сунак відвідав Київ у п’ятницю, 12 січня, та запевнив у продовженні підтримки Британією українського народу.

 

Крім того, британський прем’єр та президент України Володимир Зеленський підписали безпекову угоду на виконання домовленостей, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО. Безпекові зобов’язання Великої Британії за цим документом діятимуть до вступу України в НАТО.