Столтенберг закликав Сенат швидше направити Байдену законопроєкт про допомогу Україні

09:01, 21.04.2024
Столтенберг закликав Сенат швидше направити Байдену законопроєкт про допомогу Україні

Столтенберг закликав Сенат США діяти швидко. (nato.int)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав ухвалення Палатою представників закону про надання допомоги Україні. І вже закликав Сенат якнайшвидше проголосувати за документ та направити його на підпис президенту США Джо Байдену.

 

Процедура передбачає 2 голосування у Сенаті за законопроєкт. Обидва голосування відбудуться у вівторок, 23 квітня.

 

Як інформує Україна молода, відповідний коментар генсека поширила пресслужба НАТО в ніч на неділю.

 

"Я вітаю ухвалення цього законопроєкту в Палаті представників. Це демонструє триваючу двопартійну підтримку України. Це значне збільшення допомоги доповнить десятки мільярдів допомоги, що надається Україні європейськими союзниками", - заявив він.

 

Столтенберг нагадав, що в п'ятницю, 19 квітня, на засіданні Ради НАТО-Україна міністри оборони країн НАТО домовилися надати подальшу військову підтримку Україні, зокрема в сфері протиповітряної оборони.

 

"Я закликаю Сенат діяти швидко і направити цей законопроєкт президенту Байдену", - додав генсек альянсу.

 

Водночас президент Джо Байден заявив, що ухвалення Палатою представників законопроєктів про допомогу іноземним державам надсилає всьому світу "чітке повідомлення" про лідерство Америки.

 

"Сьогодні члени обох партій у Палаті представників проголосували за просування наших інтересів національної безпеки та чітке повідомлення про силу американського лідерства на світовій арені", – цитує Байдена "Голос Америки".

 

І наголосив, що законодавці проявили єдність, відстоюючи інтереси США у світі.

 

"У цей критичний переломний момент вони об’єдналися, щоб відповісти на заклик історії, ухваливши терміново необхідне законодавство про національну безпеку, за яке я боровся місяцями", – мовиться у заяві Байдена.

 

Президент США закликав Сенат швидко проголосувати цей законопроєкт і надіслати його "на мій стіл, щоб я міг підписати його як закон, і ми могли швидко відправити зброю та обладнання в Україну для задоволення її термінових потреб на полі бою".

 

Як повідомляє Reuters, тепер законодавство передається на розгляд Сенату, де більшість складають демократи. Очікується, що Сенат ухвалить цей пакет наступного тижня і передасть його Байдену для підписання.

 

Законопроєкти передбачають виділення $60,84 млрд на допомогу Україні, в тому числі $23 млрд на поповнення американських озброєнь, запасів і об'єктів; $26 млрд для Ізраїлю, в тому числі $9,1 млрд на гуманітарні потреби, і $8,12 млрд для країн Індо-Тихоокеанського регіону, включаючи Тайвань.

 

Як повідомляла «УМ», 20 квітня Палата представників Конгресу США проголосувала за виділення Україні майже $61 млрд допомоги.

 

Рішення ухвалено більшістю - 311 голосів: «за» проголосували 210 демократів та 101 республіканець.