Палата представників Конгресу США підтримала пакет для України на майже $61 млрд

21:26, 20.04.2024
Палата представників Конгресу США підтримала пакет для України на майже $61 млрд

Капітолійський пагорб у Вашингтоні довго тримав українське питання на паузі. (POLITICO)

Палата представників Конгресу США проголосувала за виділення Україні понад $60 млрд допомоги.

 

Рішення ухвалено більшістю - 311 голосів: «за» проголосували 210 демократів та 101 республіканець.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на світові ЗМІ у суботу ввечері.

 

Тепер відповідне рішення має ухвалити Сенат США.

 

Перед цим всі антиукраїнські правки до закону про допомогу Україні було відхилено.

 

Новий законопроєкт щодо допомоги Україні передбачає понад $60 млрд допомоги та передачу Києву ATACMS.

 

Ухвалення законопроєкту супроводжувалось оваціями з боку конгресменів, деякі з яких розмахували українськими прапорами, через що отримали зауваження, оскільки в Конгресі заборонено розгортати прапори іноземних держав.

 

                                 Під час голосування у Палаті представників (Скріншот: Голос Америки). 

 

Також Палата представників ухвалила законопроєкт про допомогу Тайваню на $8,1 млрд (385 голосів) та про допомогу Ізраїлю на $26,4 млрд.

 

Також Палата представників США підтримала "Акт про мир через силу у ХХІ столітті", який передбачає можливість конфіскації активів рф на користь України.

 

Водночас президент Володимир Зеленський подякував Конгресу США, президенту Байдену та Сполученим штатам за ухвалення рішення про допомогу Україні.

 

«Я вдячний Палаті представників Конгресу США, обом партіям і особисто спікеру Майку Джонсону за рішення, яке зберігає правильний хід історії. Демократія та свобода завжди матимуть значення у світі й ніколи не зазнають поразки, доки Америка допомагатиме їх захищати.

 

Життєво важливий законопроєкт про допомогу США, ухвалений сьогодні Палатою представників, допоможе запобігти розповзанню війни, збереже тисячі й тисячі життів і зробить обидва наші народи сильнішими.

 

Справедливий мир і безпека можуть бути досягнуті лише завдяки силі. Ми сподіваємося, що законопроєкти будуть підтримані в Сенаті та направлені на розгляд Президенту Байдену. Дякую, Америко!», - написав глава держави у соцмережі X.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Білий дім та Пентагон офіційно заявили, що постачання американської військової допомоги Україні почнуться одразу ж після того, як відповідне додаткове фінансування схвалить Конгрес США.

 

Раніше директор ЦРУ Вільям Бернс попередив конгресеменів США, що якщо вони не схвалять допомогу Україні зараз, то Україна може програти війну з рф вже до кінця року.