Угода з Британією: у Зеленського обіцяють росії сюрпризи

12:33, 13.01.2024
Угода з Британією: у Зеленського обіцяють росії сюрпризи

Сунак і Зеленський у Раді після підписання безпекової угоди. (Фото Офісу президента)

Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква вважає угоду про безпекові зобов’язання між Україною та Великою Британією, укладену напередодні, "неприємним сюрпризом для країни-агресора".

 

Він анонсував укладання ще кількох аналогічних домовленостей цього року.

 

Як інформує Україна молода, про це Жовква сказав у етері телемарафону, передає Укрінформ у суботу.

 

За його словами, за подіями у Києві уважно слідкували у багатьох столицях світу і, безумовно, дуже уважно - у Москві.

 

На його думку, безпекова угода з Британією має не лише практичне, а й символічне значення, позаяк "увесь минулий рік нам говорили про те, що світ нібито відвернувся від України, що нібито забули про Україну".

 

"Але бачимо, що відбувається на 12-й день нового року. І те, що відбулося, – це був неприємний сюрприз для країни-агресора. І країні-агресору обіцяємо ще більше подібних сюрпризів у цьому році", – додав пан Жовква.

 

Жовква пояснив, що цей документ готувався певний час: «Офіційно у двосторонній угоді – не меморандумі, наголошу, а угоді – фіксується як існуючий рівень безпекової допомоги Британії для України, так і вказана цифра на 2024 рік».

 

Він зазначив, що в Офісі президента очікують укладання подібних угод із Україною в найближчому майбутньому.

 

"Деякі країни вже передали тексти подібних угод Україні. І переговірна делегація України опрацьовує відповідні тексти. Впевнений, що протягом найближчого часу кількість таких угод лише зростатиме", – пояснив заступник голови ОП.

 

Як повідомляла «УМ», під час візиту прем’єра Британії Ріші Сунака до Києва 12 січня було підписано двосторонню безпекову угоду, яка діятиме до вступу України в НАТО. 

 

Окрема частина угоди присвячена діям на випадок нового збройного нападу росії.

 

Відповідно до угоди, Велика Британія надасть Україні пакет військової допомоги на 2,5 млрд фунтів стерлінгів. Крім того, передбачається щорічна додаткова допомога упродовж 10 років і автоматичне надання Україні зброї в разі будь-якої агресії. Також у документі наголошується, що учасники угоди продовжать шукати шляхи подальшого зміцнення довгострокових відносин.