Орбан хоче «окупувати» Брюссель під час головування Угорщини в ЄС

17:28, 21.12.2023
Орбан хоче «окупувати» Брюссель під час головування Угорщини в ЄС

Орбан у Брюсселі. (mandiner.hu)

Одіозний прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан знову відзначився низкою провокативних заяв.

 

Зокрема, заявив, що угорське головування в Раді Євросоюзу в другій половині 2024 року буде "більше миротворчим", а його метою є "окупувати Брюссель".

 

Як інформує Україна молода, про це Орбан сказав в інтерв’ю угорському журналу Mandiner.

 

Угорський лідер каже, що головування його країни в ЄС матиме "більше миротворчу, балансуючу роль, ніж звичайна войовнича Угорщина, яка представляє свої національні інтереси".

 

На питання журналістів про теоретичну ймовірність позбавлення Будапешта головування або й узагалі його виходу з ЄС Орбан відповів, що хоче завести Угорщину "ще глибше всередину" об’єднання.

 

"Мій план полягає не в тому, щоб ми покинули Брюссель, а в тому, щоб його окупувати. Я не пропоную, щоб Угорщина стояла осторонь, на узбіччі, на зовнішньому колі, але щоб вона увійшла туди, представляла свої ідеали, свої цінності, свою програму і переконувала все більше країн, що це правильно", - пояснив голова угорського уряду.

 

Політик вважає, що його держава показує успіх у порівнянні з іншими – починаючи від виходу з економічної кризи 2010 року до боротьби з міграцією та існування "консервативно-християнської політичної системи, яка здатна завоювати довіру народу".

 

"Я хотів би, щоб Брюссель і Європа в цілому серйозно замислилися над тим, чи не варто нам замість прогресивно-ліберального божевілля, яке ми спостерігаємо сьогодні, звернути увагу на Угорщину. Можливо, вони знайдуть щось, що зможуть взяти з угорської моделі", - сказав Орбан.

 

Також Орбан не втримався від антиукраїнської риторики, адже вважає, що Європейський Союз не повинен надавати Україні фінансування з бюджету ЄС. Однак він припускає, що ЄС може залучити інший механізм щодо виділення Україні 50 млрд євро фінансової допомоги без згоди Будапешта.

 

 "Я переконаний, що виділити Україні 50 мільярдів євро з бюджету ЄС на п'ять років... Це погане рішення", – сказав угорський прем'єр.

 

Зауважимо, що Угорщина головуватиме в Раді Європейського Союзу з липня по грудень 2024 року після Бельгії. Нині в Раді ЄС головує Іспанія.

 

Як повідомляла "УМ", Європейська комісія вирішила перерахувати Україні останній транш у розмірі 1,5 млрд євро з цьогорічної програми макрофінансової допомоги.